Krivična prijava protiv Mirovića – priznao zloupotrebu javnih resursa

124

Pošto je predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović priznao da je lično on slao vozača u službenom vozilu u Lučane, na dan izbora, čeka se reakcija nadležnog organa tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, ocenjuju iz organizacija Transparentnost Srbije i CRTA, izveštava N1.

Srpska napredna stranka koristila je resurse pokrajinske Vlade u stranačke svrhe, priznao je prvi čovek Vlade Vojvodine.

„Službeno vozilo pokrajinske Vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću, ispostavilo se da nije tačno“, rekao je za N1 Mirović.

Posle ovog priznanja vidi se, objašnjavaju u Transparentnosti Srbija, da opredeljenost za stvarno rešavanje problema zloupotrebe javnih resursa nije svuda prisutna.

„Ono što je zanimljivo sa ovom izjavom jeste da se gospodin Mirović ruga svom kolegi, potpredsedniku svoje stranke, potpredsedniku Vlade Nebojši Stefanoviću koji je na čelu Radne grupe koja je predložila niz mera baš u vezi sa ovim stvarima. Doneli su i jedan zaključak kojim podsećaju na to kako je zabranjeno koristiti službena vozila za partijske potrebe“, navodi programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Otkriće do kojeg je analizom stigao vozač vojvođanskog premijera, nije išlo na ruku Srpskoj naprednoj stranci. Otkrića do kojih je došla organizacija CRTA omogućila su 16 krivičnih prijava zbog zloupotreba tokom izbornog dana u Lučanima.

„Ovim svojim gestom, gospodin Mirović se našao prozvanim i našao je za shodno da kaže da je on zapravo dao nalog, što ga stavlja u poziciju, po našem mišljenju, okrivljenog i zbog toga smo upravo podneli krivičnu prijavu protiv gospodina Mirovića lično i okarakterisali ovo kao priznanje krivičnog dela“, navodi Pavle Dimitrijević iz CRTE.

Upravo su zloupotreba javnih resursa i funkcionerske kampanje teme pregovora koji bi trebalo da omoguće uslove za fer i poštene izbore.

„Jedan od predloga koji je Transparentnost Srbije davala je da svi podaci o korišćenji službenih vozila javnih preduzeća, državnih organa, pokrajinskih organa budu javno dostupni, naročito u doba dok traje izborna kampanja. Da se vidi svakog dana gde su i za koje potrebe ta vozila angažovana“, navodi Nenadić.

„Uprkos različitim aktima koji se donose u svrhu fer i slobodnih izbora, ukoliko nemamo rezultat u radu institucija, poruka će biti – slobodni ste da radite šta hoćete“, ocenjuje Dimitrijević.

A šta će na predstojećim izborima uraditi Mirović, može samo da se pretpostavi, jer je u kampanju ušao sa specijalnom spravom, bez vozača i automobila.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...