Trivan najavio promenu zakona: Nedopustiva izgradnja MHE u zaštićenim područjima

81

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je njegov i stav tog ministarstva javnosti poznat i jasan i da je izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima nedopustiva.

„Sama reč kaže da su zaštićena. To su najvredniji delovi naše prirode u biološkom, hidrološkom, geomorfološkom smislu. Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode biće predloženo rešenje“, rekao je Trivan za Politiku.

Prema njegovim rečima sve će biti definisano u zakonskim izmenama, a kako je ocenio veoma je važno da se ljudima koji imaju dozvolu ponudi nova lokacija.

„Više puta smo razgovarali s predstavnicima investitora i mislim da postoji dobra volja za tu vrstu rešenja“, rekao je Trivan.

On je rekao da će izmene i dopune zakona biti u nekom „razumnom roku“ i da se nada da će to biti što pre. Kako je rekao, u Srbiji je izgrađeno stotinak mini hidrocentrala.

„Kada su u pitanju zaštićena područja, 18 je izgrađeno, pet je u izgradnji, a još 51 je u planu. U trenutku kada smo mi povukli potpis za izgradnju MHE na Pakleštici tada je počelo klupko da se odmotava. To je bio okidač da stanemo tome na put“, rekao je Trivan.

On je naveo da je znao da neće bili lako jer su u pitanju interesi.

Prema njegovim rečima, s jedne strane su građani koji žele na svoj način da održe kvalitet svog života, a s druge strane su investitori.

„Najveći problem je što važeći zakon dozvoljava gradnju u zaštićenim zonama“, naglasio je Trivan.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...