Danas će biti najtopliji 21. oktobar ikada, a u ovim gradovima Srbije je temperatura blizu rekorda

140

Miholjsko leto se očigledno ne predaje, te bi prema najavama stručnjaka, današnji oktobarski dan trebalo da uđe u anale meteorologije kao najtopliji dan svih vremena u Beogradu, ali i u mnogim drugim gradovima širom Srbije.

U glavnom gradu temperatura je već u 13.00 časova dostigla 24. podeok, pokazuju aktuelni podaci RHMZ. Po svim prilikama, dodatnih tri stepena, koliko nedostaje do obaranja rekorda, vrlo je verovatno da će živa u termometru dostići u najtoplijem delu dana.

Prema prognozi vremena RHMZ, nakon što nas je razbudilo sveže jutro možemo da očekujemo sunčan i veoma topao dan u celoj zemlji. Vetar će biti slab promenljivog pravca, a temperatura ujutro od 7 do 14, tokom dana od 25 do 29 stepeni.

Imajući u vidu, da će se u pojedinim krajevima naše zemlje živa u termometru približiti 30. podeoku, nema sumnje da će, osim u prestonici, rekordi biti oboreni i u drugim gradovima širom zemlje.

Trenutno je najtoplije u Banatskom Karlovcu, gde je u 13.00 izmereno čak 27 stepeni, kao i u Velikom Gradištu, Smederevskoj Palanci i Dimitrovgradu. Odmah iza njih, sa izmerenih 26 stepeni, su Kragujevac, Valjevo, Kuršumlija i Ćuprija.

U Novom Sadu, na Paliću, u Somboru, Kikindi, Leskovcu i Vranju zabeleženo je „samo“ 25 stepeni.

Najhladnije je na Kopaoniku, sa 17 stepeni, dok je na Zlatiboru i Požegi izmereno 21, a u Sjenici  23 stepena.

„Dnevne temperature biće i za 10 stepeni iznad proseka za ovaj period, dok će noći i jutra biti sveža i hladna, u skladu sa kalendarom. U dolinama i kotlinama doći će i do pojave magle tokom jutarnjih sati“,  kaže za „Blic“ meteorolog Đorđe Đurić.

Tokom cele nedelje biće veoma toplo, prosečne dnevne temperature kretaće se od 23 do 28-29 stepeni.

I narednih desetak dana možete da iskoristite za uživanje u prirodi ili pored reke. Dolazak jesenjih kiša očekuju se tek krajem oktobra i početkom novembra.

“ Razlog suše jeste anticiklon, odnosno polje visokog vazdušnog pritiska, koji ne dozvoljava da u našu zemlju dodje hladna vazdušna masa sa Atlantika, te zbog toga padavine i zahlađenje možemo da očekujemo tek krajem meseca“,  rekao je Đurić.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...