Karapandža odgovorio na optužbe: Tabloidi su već tražili moju ostavku

173

Šef Katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Vizbadenu Raša Karapandža odgovorio je na optužbe iznete na televiziji Pink na njegov račun da su to sve optužbe o neregularnosti njegovog doktorata koje su već ranije iznosili prorežimski tabloidi.

Profesor Karapandža je 2014. godine na portalu „Peščanik“ objavio analizu doktorske disertacije aktuelnog ministra finansija Siniše Malog „dokazujući da je rad u značajnom procentu plagiran“.

„U avgustu 2017. sa gotovo identičnim optužbama redakcija lista ‘Alo’ je kontaktirala predsednika i dekana mog univerziteta. U pismu koje su im uputili, pored toga što su me optužili da narušavam ugled cenjenih građana Srbije, optužili su me i za plagijat, ali i mnoge neregularnosti u izradi moje doktorske teze“, rekao je Karapandža za list „Danas“.

Dodao je i da je u tom pismu redakcija lista Alo, kako je naveo, zahtevala od njegovog dekana i predsednika univerziteta da ga otpuste.

List „Danas“ je podsetio da su to bile optužbe na račun profesora Karapandže koje je izneo student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić u emisiji „Hit tvit“ na televiziji Pink, rekavši, kako se navodi, da disertacija Karapandže ne ispunjava formalne uslove da bi se smatrala doktorskim radom.

Jakšić je pokrenuo i postupak protiv profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović.

Jakšić je u emisiji „Hit tvit“ istakao da disertacija profesora Karapandže ne ispunjava formalne uslove da bi bila smatrana doktorskim radom. Rad se, precizirao je Jakšić, sastoji iz tri eseja koje je zajednički pisalo više autora. U takvom slučaju, tvrdi on, neophodno je da osoba koja prilaže disertaciju bude prvi autor u svim radovima. Karapandža, prema njegovim navodima, nije bio prvi autor ni u jednom od radova.

Sve te optužbe, ističe Karapandža za Danas, ispitala je nemačka međuuniverzitetska komisija, kao i dekan i predsednik njegovog univerziteta.

Posle toga, listu Alo poslali su pismo sledeće sadržine: „Nakon zvanične istrage svih tvrdnji koje ste izneli u vašem pismu došli smo do zaključka da su iste materijalno netačne. Profesor Karapandža je poštovan član fakulteta, nagrađivan za svoj istraživački rad i izuzetnost u nastavi, a rezultati istraživanja iniciranog vašim pismom snažno su potvrdili naše poštovanje za profesora Karapandžu i njegov rad“.

Kako naglašava, redakcija lista Alo, koja je dobila ovaj odgovor, isti nije objavila.

„Ovaj moj odgovor vama, hteo bih da završim citatom teksta koji sam objavio u nedeljniku NIN: ‘Sve i da nisam univerzitetski profesor već vođa meksičkog kartela ili ne daj bože bivši ministar informisanja u vladi Slobodana Miloševića za vreme čije vladavine su streljali novinare – da li bi to na bilo koji način umanjilo krađu ministra Malog?“

Profesor Karapandža je, podsetimo, 2014. godine na portalu Peščanik objavio analizu doktorske disertacije aktuelnog ministra finansija Siniše Malog dokazujući da je rad u značajnom procentu plagiran. Siniša Mali je 2013. godine odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu političkih nauka. O validnosti ove disertacije trenutno odlučuju organi Univerziteta u Beogradu.

FON ima rok do 26. oktobra da Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu pošalje svoj stav o doktoratu Siniše Malog.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...