Paljenje Vesićeve knjige: Političati osuđuju, tužilaštvo još ne ispituje

152

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu još uvek nije pokrenulo istragu povodom paljenja knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, rečeno je Danasu u ovoj instituciji. Kako su precizirali u tužilaštvu, još uvek nije jasno da li je u pitanju krivično ili prekršajno delo.

„Povodom događaja koji su se odigrali dana 14. 10. 2019. godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu su dostavljeni Izveštaji MUP-a RS, kao i Izveštaj Odeljenja za Javni red i mir. U cilju utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog dela ili prekršaja, tužilaštvo je od MUP-a RS zahtevalo da utvrdi identitet lica koja su učestvovala u ovom događaju i da izvrši druge provere, te će tužilaštvo nakon izvršenih provera i prikupljenih podataka, proceniti da li se u predmetnom događaju u radnjama nekog od učesnika događaja eventualno stekla obeležja krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti ili pak prekršaja“, rečeno je Danasu u Prvom tužilaštvu.

Ovakve dileme nema advokat Slobodan Ružić – paljenje knjige Gorana Vesića samo u kreativnom tumačenju zakona može da se podvede pod krivičnu odgovornost.

„Ukoliko je zapaljeni primerak ukraden, može da bude reči o sitnoj krađi. Opet, paljenje može da se posmatra kao izazivanje opšte opasnosti, ali bi u tom slučaj požar morao da bude podmetnut na, primera radi, benzinskoj pumpi. U konkretnom slučaju ne vidim elemente krivičnog dela“, kaže Ružić.

On dodaje da mu deluje da je ceo incident stavljen u službu političke propagande i da pokušava da se „nategne“ pravna odgovornost.

“ Čini mi se da javnost i nije previše zainteresovana za ovaj slučaj, ali da se veštački forsira ova priča kako bi se deo opozicije simbolički povezao sa nacističkom Nemačkom“, kaže Ružić.

U prilog njegovoj tezi može da se posmatra i činjenica da je prethodnih dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata govorio o incidentu, iznoseći podatke iz policije.

„Evo ja vam sad kažem, radili (palili knjigu) su pripadnici Saveza za Srbiju. Četvorica od četvorice su momci iz Saveza za Srbiju. Momci koji su bili na najmanje petnaest skupova Saveza za Srbiju“, kazao je Vučić za televiziju Pink.

„Tri od četiri lica se znaju, traže još četvrto. I sva tri lica su lica sa mitinga sa skupova Saveza za Srbiju“, rekao je za televiziju Prva.

O istoj temi govorio je i okupljenim novinarima u Vranju, tvrdeći da on nikada nije rekao da je neko priveden.

„Mi nikada nismo rekli da su neka lica privedena… Dakle, to nije bog zna kakvo krivično delo, to je samo užasna stvar sa moralnog aspekta. Ali nemojte da brinete, kad policija ili nadležni drugi organi budu utvrdili identitet svih lica javnost će biti obaveštena… Ustanovićemo, da li su to bili članovi SNS-a kako su oni (SZS) pokušavali da spinuju, ili su bili njihovi ljudi. A ja vam kažem mi imamo fotografije tih ljudi na mestima na kojima niko iz SNS-a nije bio. A videćete i sami uskoro“, rekao je Vučić.

Izvor Danas
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...