U planu je gradnja četiri nova naselja u kojima će živeti stotinak hiljada Beograđana, evo gde će se nalaziti

241

Najava da će hale nekadašnjeg giganta IMT-a biti srušene, a na njihovom mestu sagrađen stambeno-poslovni kompleks veličine blokova 45 ili 70, izazvala je veliku pažnju javnosti.

Za vas smo izdvojili samo one najveće projekte, mada postoji i realna mogućnost da neki od njih uopšte ne budu realizovani.

Definitivno najatraktivniji, najskuplji i najambiciozniji projekat ne samo u srpskoj prestonici, nego i šire je Beograd na vodi. Prve zgrade su već završene i useljene, u međuvremenu je započeta gradnja novih koje su veoma šarenolike po spratnosti, ali i izgledu.

Pored šetališta kraj Save, koje je delimično završeno, uskoro će biti otvoren i bulevar koji će povezati Stari savski most i Beogradski sajam, a prolaziti kroz celo naselje. Gotova su i razna igrališta i sportski tereni, 2020. je zakazano otvaranje najvećeg tržnog centra u prestonici, a konačno je počela i gradnja Kule Beograd koja će biti najviša zgrada u glavnom gradu sa svojih 168 metara.

Makiško polje teritorijalno bi trebalo da bude najveće, da se prostire na čak 680 hektara, od Čukaričke padine na jednoj strani pa skoro sve do Železnika. U delu bližem centru, kod Čukaričke petlje, nalazio bi se stambeno-poslovni kompleks, a u onom daljem, kod ranžirne stanice, privredna zona sa magacinima. U planu je da naselje bude podeljeno po blokovima.

Na ovom prostoru moglo bi da živi više od 30.000 ljudi, a poseban pečat trebalo bi da da izgradnja prve linije metroa koja bi upravo ovde trebalo da počne, te da novo naselje poveže sa centrom grada.

Prenamenom zemljišta i rušenjem fabričkih hala nekadašnjeg IMT-a za investicije biće otvoreno najveće parče građevinskog zemljišta na Novom Beogradu u proteklih pola veka. Prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa skoro je jednak površini novobeogradskih blokova 45 ili 70.

Prema do sada poznatim planovima, ovde bi trebalo da nikne naselje za oko 20.000 ljudi. Mešoviti gradski centri nalaziće se duž Tošinog bunara i Ulice Jurija Gagarina, komercijalna zona biće duž Omladinskih brigada, dok će stambena zona biti u sredini bloka.

Pre nekoliko godina u javnosti je obelodanjen plan za Blok 18 koji je zamišljen kao svojevrsni brat blizanac Beograda na vodi, samo sa druge strane Save. Na prostoru od 48,6 hektara planirana je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, šetalište skoro identično onom na Savskoj promenadi, verovatno i nekoliko visokih kula.

Ipak, na ovom delu trenutno se nalazi oko 500 porodičnih kuća i radionica, te će od njihovog raseljavanja umnogome zavisiti ovaj ambiciozan projekat koji bi se prostirao od Starog sajmišta do Gazele.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...