Svečano otvoren „Pozorišni Kustendorf“

126

Predstavom Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Zašto je poludeo gospodin R.” svečano je otvoren „Pozorišni Kustendorf”, koji se četvrtu godinu zaredom održava uz podršku kompanije NIS, piše Politika.

Ovogodišnji festival se održava pod sloganom „Društvo spektakla” i za cilj ima da odgonetne ulogu pozorišta u savremenom društvu.

Mnogobrojnu publiku i učesnike festivala na Mećavniku pozdravio je domaćin Emir Kusturica, navodi Blic.

Prvog dana festivala, u takmičarskom programu su se predstavile Akademija umetnosti u Novom Sadu, sa predstavom „Kiseonik” Ivana Viripajeva i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa komadom „Džordž Kaplan”, Frederika Zontaga, dok će se sutra nadmetati, Filmska akademija iz Lođa, Poljska, sa komadom „Cena života”, dobitnice Pulicerove nagrade, Martine Majok i Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija, odigraće „Čehov.nekst”.

Žiri koji će odlučivati o dobitnicima „Zlatnog lista” u četiri kategorije: najbolja predstava, najbolja režija, najbolja glumica i najbolji glumac, čine Jovana Stoiljković, glumica, Jelena Mijović, dramaturg i Veljko Mićunović, reditelj.

Drugog festivalskog dana, studenti će imati prilike da prisustvuju panelu na temu „Pozorište u društvu spektakla”, kojom će moderirati osnivač festivala i naš poznati reditelj Emir Kusturica.

Festival, koji traje do 26. oktobra, zatvoriće predstava „Moje dete” Stojana Srdića, koje će izvesti renomirano Beogradsko dramsko pozorište.

Izvor Politika Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...