NATO o vežbi „Slovenski štit“: To je stvar Srbije i Rusije

90

NATO i Srbija su partneri i NATO poštuje pravo Srbije da „donosi suverene odluke u vezi sa vežbama koje se izvode na njenoj teritoriji“, odgovorio je NATO na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) povodom srpsko-ruske vojne vežbe „Slovenski štit 2019“.

„To je stvar Srbije i Rusije“, navodi se u odgovoru NATO, koji je objavio RSE.

U pisanoj izjavi je navedeno da je Srbija partner NATO sa kojim alijansa ima „dobre i produktivne odnose“. Oni su podsetili da je Srbija učestvovala u brojnim NATO vežbama, kao i da je 2018. godine bila domaćin civilne vežbe za pomoć u vanrednim situacijama, tokom koje je u Beogradu boravio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

„Srbija je, takođe, sa NATO radila na obuci iračkih vojnih lekara, pomažući da se obezbedi stabilnost na Bliskom Istoku“, dodaje se u odgovoru NATO Radiju slobodna Evropa.

Pripadnici jedinica PVO Vojske Srbije izvršili su u subotu na vojnom poligonu „Pasuljanske livade“ prvo bojevo gađanje iz sistema PVO „Pancir S1“ koji, prema rečima ministra odbrane Aleksandra Vulina, „sada postaje deo naoružanja Vojske Srbije“.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potpukovnik Jurij Nikolajevič Grehov, vežbu i saradnju sa pripadnicima Vojske Srbije ocenio je ocenom „odlično“ i dodao da je reč o prvoj takvoj obuci sa srpskim kolegama.

Možda Vam se takođe svidi:
Loading...