Dačić poručio Šormazu: Ako niste zadovoljni zatražite moju ostavku

134

Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz zamerio je danas ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću što ne dolazi češće u parlament, na šta je Dačić istakao da dolazi kad god je potrebno i kad god ga pozovu, što nije slučaj sa drugim ministrima te poručio Šormazu ako nije zadovoljan njegovim radom neka potraži njegovu ostavku.

„Ako niste zadovoljni mojim radom potražite moju ostavku. To bi stvarno bilo dobro, ako smo sada došli do toga da treba da se pravdamo da li dolazim na tri ili šest meseci u parlament. Ja dolazim ovde kad god me pozovete. Jel ima nekad da nisam došao? Što se mene tiče uvek sam tu“, rekao je Dačić na sednici Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, podsećajući da je poslednji put bio u aprilu, a pre toga u januaru.

On je kazao da je po Zakonu o Ministarstvu spoljnih poslova u obavezi da dođe dva puta godišnje, a da on dolazi i češće.

U odbranu Dačiću stala je i poslanica SNS-a Marija Obradović koja je rekla da po Poslovniku o radu parlamenta Ministarstvo izveštaj podnosi na tri meseca, a da ministar dolazi na poziv poslanika.

„Razrešite to pitanje u kojoj sam obavezi prema vama i molim da sve obaveze važe za sve ministre, a ne u zavisnosti ko je iz koje stranke“, rekao je Dačić.

On je kazao da radi svoj posao predano i kao primer naveo da je za pet dana razgovarao sa više od 80 ministara spoljnih poslova i da se ni jedan drugi ministar ne može pohvaliti takvim kontaktima.

Rasprava sa Vukadinovićem o Rezoluciji 1244

Šormaz je tokom sednice ipak i pohvalio rad Ministarstva, a osim sa Dačićem polemisao i sa Đorđem Vukadinovićem, iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, pošto je Vukadinović vladajućoj većini i državnim funkcionerima zamerio što se više ne pozivaju na Rezoluciju 1244 i međunarodno pravo kada je reč o Kosovu kao što to čine ruski čelnici kada govore na tu temu.

„Ruski gosti nas podsećaju na Rezoluciju 1244 od Dmitrija Medvedeva koji je skoro bio u Srbiji, pa Marije Zaharove i ambasadora Rusije Bocana Harčenka koji ističu da pitanje treba rešavati u međunarodno-pravnom okviru, a na osnovu Rezolucije 1244. Malo mi neumesno da oni treba da nas podsećaju na nešto što bi trebalo da bude početno polazište naših rukovodilaca kada je reč o ovoj temi“, kazao je Vukadinović.

Šormaz mu je rekao da pohvale treba uputiti i Kini, Španiji i zemljama nekadašnjeg pokreta nesvrstanih, a ne samo „zasluge prebacivati na prijatelje iz Moskve“.

„Mene interesuje samo srpski interes, briga me za ruski, američki ili evropski. Svakom ko nam pomogne hvala i ako mislite da je moj odgovor rusofobičan vaš je za moj sentiment previše propsuki. Mene interesuje Srbija i prijatelji su nam potrebni na sve strane a mi smostalno vodimo spoljnu politiku“, rekao je Šormaz Vukadinoviću.

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije na kraju rasprave usvojio je izveštaj Ministarstva spoljnih poslova za period od februara do 20. oktobra 2019. godine.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...