Marić: Situacija na Staroj planini bolja, vetar duva ka Bugarskoj

107

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je danas situacija sa požarom na Staroj planini bolja jer vetar duva u pravcu Bugarske, saopštio je MUP.

Marić je naveo da će nakon što helikopter MUP-a obavi izviđanje, odlučiti da li je moguće požar gasiti iz vazduha.

„Na gašenju požara angažovano je više od 200 ljudi. Očekuju se naleti helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova radi izviđanja, a pošto su uslovi danas povoljniji očekujem da će se i na Staroj planini požar gasiti iz vazduha“, naveo je Marić.

On je prethodno objavio da je Ministarstvu Rusije za vanredne situacije upućena molba da pošalje veliki vatrogasni avion „Iljušin 76“.

„Očekujem da u narednih par dana letilica bude ovde i to bi značajno rasteretilo rad ljudi na terenu s obzirom na to da je reč o avionu koji nosi 42 tone vode i može da dejstvuje na najnepristupačnijim delovima Stare planine“, rekao je Marić.

Pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu spremni su da reaguju i pomognu u gašenju požara na Staroj planini, u zavisnosti od potreba i procena i shodno međudržavnom sporazumu Srbije i Rusije, rečeno je danas agenciji Beta u tom centru.

„U stalnoj smo vezi sa Sektorom MUP-a Srbije za vanredne situacije i sva pitanja koordiniramo s njima i zajedno rešavamo“, rečeno je u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

Takođe je rečeno da je taj humanitarni centar spreman da pomogne u eventualnom angažovanju avijacije Ministarstva za vanredne situacije Rusije, po proceduri koju su utvrdile dve Vlade, dok u magacinima ima opreme koja se može dostaviti i ustupiti.

Dodaje se da je uspostavljen kontakt sa Nacionalnim centrom za upravljanje u kriznim situacijama Ministarstva za vanredne situacije Rusije, u cilju praćenja novonastalog stanja.

Požari na Staroj planini i kod Vranja, Trgovišta i Prokuplja su na društvenim mrežama pokrenuli pitanja o delovanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Aktivisti organizacije „Odbranimo reke Stare planine“ naveli su da se požar proširio na stoletno zimzeleno drveće i apelovali da policija i vojska što pre počnu da požar gase iz vazduha, jer su njegove razmere toliko velike da vatrogasci i meštani ne mogu da ga ugase sa zemlje.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...