Marić: Očekujemo ruski „Iljušin“ u četvrtak, požar gase i helikopteri MUP-a

90

Ne smiruje se požar na Staroj planini. Oko 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije angažovano je na gašenju požara. Kasno sinoć uspeli su da od širenja vatre zaštite šumski kompleks Arbinje. Požar se gasi i u predelu Čungulj iznad Toplog Dola, gde je situacija kritična. Novi požari izbili su noćas u blizini Trgovišta i Bosilegrada.

Požari bukte na jugoistoku Srbije, u nepristupačnim predelima Stare planine, kod Trgovišta, Prokuplja, Vranja i Bosilegrada.

U delu opština Trgovište i Bosilegad na snazi je vanredna situacija, a u okolini Vranja angažovani su i helikopteri.

Juče su iz opštine Trgovište zbog dima evakuisane tri osobe.

Novi požar zabeležen je u okolini sela Gvožđe i u okolini Rudnika.

Predsednik Opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev rekao je da je 20 mahala na toj teritoriji zahvaćeno požarom, ali da vatrogasno-spasilačke jedinice danonoćno dežuraju.

U pomoć su pritekli i vatrogasci iz drugih delova Srbije, a priključiće im se i dodatne snage.

Očekuje se da će veći deo požara u toku dana biti stavljen pod kontrolu.

Na Staroj planini gori nekoliko desetina hektara niskog rastinja i deo šume, ali deo požara je juče bio pod kontrolom.

Kritično je iznad sela Topli Do.

Gašenje požara je sinoć obustavljeno jer je na nepristupačnim terenima rizično ostajati noću, ali je akcija nastavljena čim je svanulo.

Angažovano je 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije, a očekuje se da će im najavljena kiša olakšati posao.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da se dolazak velikog aviona za gašenje požara „iljušin“, iz Rusije, očekuje sutra.

„Teren na Staroj planini je jako nepristupačan, velika je visina, mora da ide i po dva sata pešice, nakon što se izađe iz vozila“, rekao je Marić za TV Prva, navodeći da ovaj avion Iljušin može da izbaci 42 tone vode.

On je naveo da su angažovani helikopteri Ministarstva unutašnjih poslova, kao i da je planirana pomoć poljoprivredne avijacije, ali da to zavisi od vremenskih uslova.

Kako je naveo, obično je ujutro prisutna magla kombinovana velikim zadimljavanjem od požara.

Prema njegovim rečima, teren Stare planine podeljen je na pet sektora gašenja, a kaže i da se vodi velika briga o bezbednosti angažovanih u gašenju.

On je rekao da je, prema raspoloživim informacija, Bugarska juče počela aktivno da gasi požar, ali da je teren toliko prostran da se verovatno neće sresti sa našim vatrogascima.

Izvor Beta, RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...