Radojičić na Jesenjem festivalu zdravlja: Grad Beograd vodi računa o zdravlju građana

149

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je otvaranju 20. Jesenjeg festivala zdravlja, koji se danas i sutra održava u Domu vojske. Događaju je prisustvovala sekretarka za zdravstvo Vera Dražić, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović i članica Organizacionog odbora Jesenjeg festivala zdravlja dr Mima Fazlagić.

Radojičić je istakao da Grad Beograd vodi računa o zdravlju svojih građana.

– Ove godine smo duplo više novca izdvojili za zdravstvo. Nastavićemo da povećavamo izdvajanja za taj sektor, bez obzira na to što će od sledeće godine primarna zdravstvena zaštita preći u nadležnost republike. Zdravlje Beograđana nam je jako važno i nastavićemo da brinemo o njima i da ulažemo u zdravstvene ustanove – najavio je gradonačelnik.

On je istakao značaj Jesenjeg festivala zdravlja i rekao da desetogodišnja tradicija ovog festivala i ogroman broj posetilaca govori koliko su Beograđani zaintersovani za ovu temu i svoje zdravlje.

– Imao sam životnu sreću da sam kao dečji hirurg vrlo rano prepoznao da su prave životne vrednosti s jedne strane zdravlje, a sa druge briga o deci. Obe vrednosti su na ovom festivalu u prvom planu. Pre svega prevencija, koja je najvažnija u medicini, i zato je bitno da podsećamo ljude da mogu da utiču na svoje zdravlje i da je neophodno da ga kontrolišu – istakao je gradonačelnik.

On je rekao da je izuzetno važno i da se deca vaspitavaju da brinu o svom zdravlju.

– Vrlo je pozitivno što mališani na ovom festivalu donose svoje igračke i na taj način uče da brinu o svom zdravlju i da se ne plaše lekara. Strah koji već postoji, na ovaj način može da se smanji ili suzbije. To je za mene izuzetno važno kao dečijeg hirurga, ali i kao gradonačelnika. Dok sam bio direktor „Tiršove”, pravili smo koncept kako ćemo sa decom da razgovaramo i kako da im olakšamo boravak u bolnici, razgovor sa lekarima – navodi gradonačelnik Radojičić.

Zoran Radojičić je pozvao Beograđane da dođu na Jesenji festival zdravlja, provere svoje zdravlje, razgovaraju sa stručnjacima i čuju nešto novo i interesantno što može da pomogne njihovom zdravlju.

Slavica Đukić Dejanović je istakla da je pozitivna slika festivala jer ima puno mladih posetilaca, što nije bio slučaj pre 10 godina.

– Posetioci koji dolaze na sajam daju doprinos prevenciji razboljevanja, a to je suština jakih i dobrih zdravstvenih sistema i boljeg zdravlja nacije – istakla je ministarka i podsetila da je do sada 350.000 građana posetilo taj festival zdravlja.

Izvor Infobrif/Beoinfo
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...