Uvoz radne snage: Stižu Filipinci, radiće i za 400 evra

186

Poslovni aranžman kompanije Carine sa španskom hotelskom grupacijom Iberostar, veliki je korak napred ka podizanju kvaliteta usluga u tri hotela u Herceg Novom.

Osim podizanja standarda, u Carinama veruju da će u hotelima Delfin, Park i Kumbor, konačno rešiti problem sa nedostatkom radne snage u svim sektorima, jer će po prvi put zaposliti radnike sa Filipina.

Vlasnik kompanije Carina Čedo Popović, do sada je nekoliko puta isticao da imaju problem sa zapošljavanjem, jer njihovi radnici „žele da rade, ali samo ono za što bi bili dobro plaćeni“.

Popović za Radio Jadran objašnjava kako je menadžment odlučio da dovede radnu snagu iz rajske zemlje Jugoistočne Azije.

„Došli smo do informacija da je ta radna snaga dosta pogodna, znaju engleski jezik, tako da smo dobili dozvolu da od sledeće godine imamo radnike sa Filipina. Aplicirali smo i dobili dozvolu za „uvoz“ Filipinaca. Postoje inostrane agencije na Filipinima koje nude radnu snagu, aplicirate, nakon čega vas kao kompaniju proveravaju. Saglasnost za to dobili smo i od našeg Ministarstva rada i socijalnog staranja“, objašnjava Popović.

Iako je sve češće prisutna „teza“ da su Filipinci jeftina radna snaga, te da, recimo, na kruzerima „obaraju“ zarade, jer pristaju na rad za mnogo manje plate, Popović kaže da takvi navodi nisu tačni.

Za početak, potrebno ih je dovesti i platiti im avionske karte, a dok budu angažovani u hotelima u Bijeloj, imaće isti tretman kao i radnici iz okruženja.

„Radiće osam sati, uz slobodan dan, a biće plaćeni u zavisnosti od profila. Ako su recimo serveri, primaće 400 evra. Mi im uz to, jer smo obavezani ugovorom, moramo obezbediti hranu i smeštaj, što će najverovatnije biti u delovima hotela Park i Delfin, koje smo i ranije daval radnicima“, navodi on.

Ipak, nije mogao da objasni zbog čega su se baš odlučili na angažovanje Filipinaca, ponavljajući da će problem nedostatka radne snage biti sve izraženiji.

Tvrdi da njihovi zaposleni imaju visoke i uredne plate koje nikada ne kasne, pa tako, kako je naveo, sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 evra.

Inače, i hotelijeri u susednoj Hrvatskoj najviše traže hotelsko osoblje, sobare, kuvare i konobare, a kao prednost filipinskih radnika ističu predanost radu, dobar engleski, odanost poslodavcima i malu potrebu za nadzorom.

Izvor B92
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...