Protest „Ne davimo Beograd“ zbog zagađenja vazduha (FOTO, VIDEO)

124

Protest inicijative „Ne davimo Beograd“ zbog zagađenja vazduha održan je ispred Skupštine grada i Vlade Srbije, javlja N1.

Ta inicijativa je pre tri dana pokrenula peticiju kojom se od gradske i državne vlasti zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja vazduha u Srbiji.

Član Inicijative Vladimir Radojičić kazao je da je „vrlo jasna artikulacija zahteva“ prema lokalnim i državnim vlastima o tome šta je nužno uraditi da bi se građani zaštitili od štetnog dejstva zagađenog vazduha.

„Zahteve peticije predajemo Gradu Beogradu, pre svega je adresiran na gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine, i predajemo Vladi Srbije, a zahtevi se pre svega odnose na Ministarstvo zaštite životne sredine“, kazao je Radojičić.

On je istakao da su zahteve podelili na dva dela: kratkoročne mere, koje je, kako je kazao, „neophodno preduzeti u situacijama kada imamo esktremno zagađenje vazduha“, i dugoročne mere koje su usmerene na trajno poboljšanje kvaliteta vazduha.

Među kratkoročnim merama je da je „neophodno da objektivno, pravovremeno i tačno građani i građanke Beograda dobijaju informacije o stanju vazduha u Beogradu, a ne da te ionformacije dobijamo sa stranih sajtova“.

„Očekujemo isto od institucija na gradskom nivou da izađu i saopšte građanima da li je deci dozvoljeno da izlaze napolje, da li je dozvoljeno bolesnima da imaju fizičke aktivnosti, a koliko mi kao zdravi isto tako možemo biti izloženi zagađenju i šta tada da radimo, sve do redukcije saobraćaja u pojedinim delovima onim danima kada imamo ekstremno zagađenje vazduha“, kazao je Radojičić.

Radojičić je u govoru okupljenima ispred Skupštine grada kazao da Beograd ima problema sa zagađenjem od 2010. godine, i da podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da na teritoriji Srbije godišnje umre 6.000 ljudi od posledica zagađenja vazduha.

„Da li neko uopšte zna ko je i šta radi gradska sekretarka za zaštitu životne sredine grada Beograda, Ivana Vilotijević?“, pitao je Radojičić.

On je ukazao da vlast, „umesto da omogući svakom domaćinstvu da se priključi na centralno grejanje, diže cene usluga grejanja“.

„Šta rade s Vinčom (gradskom deponijom smeća)? Kažu: ‘Imamo rešenje, izgradićemo spalionicu’. Ali neće da kažu građanima i građankama da se u spalionici neće spaljivati otpad koji se 40 godina tamo deponuje, i neće da kažu da će ta spalionica dodatno zagaditi vazduh. Neće da kažu da će ta spalionica dodatno opteretiti kućne budžete građana i građanki Beograda, da ćemo svake godine izdvajati 39 miliona evra za to“, naveo je Radojičić.

On je podsetio da je inicijativa Ne davimo Beograd od Evropske investicione banke u petak, 25. oktobra, dobila informaciju da „neće da učestvuje u finansiranju te spalionice zato što je protivna Poglavlju 27“ pretpristupnih pregovora EU i Srbije, o zaštiti okoline.

Član inicijative Ne davimo Beograd Aleksa Petković je pročitao zahteve, među kojima su redukcija saobraćaja uvođenjem sistema „par-nepar“ u danima ekstremnog zagađena vazduha i, takođe u tim danima, privremeno zatvaranje vrtića i škola u delovima gradova ugroženim zagađenjem.

„Dugoročne mere za unapređenje kvaliteta vazduha i zaštite građana su radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja. Obezbeđivanje uslova za kretanje kroz grad bez zagađenja, za korišćenje bicikla i za pešačenje, prelazak s fosilnog goriva na obnovljive izvore energije“, naglasio je Petković.

Dodao je da „treba korigovati, odnosno smanjiti cenu daljinskog grejanja“, da bi se podržalo priključivanje domaćinstava i promeniti način naplate.

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd predali su te zahteve Skupštini grada Beograda i Vladi Srbije.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd rekao je da građani sami mogu da vide kako se osećaju napolju dok dišu.

„Uradili smo aplikaciju koja meri štetne materije, Beograd je u vrhu lestvice po zagađenju, i ne samo Beograd, več i Valjevo, Niš. Niko se time ne bavi. Ovaj problem se neće sam od sebe rešiti, vlast nas uverava da kad padne kiša i dune vetar zagađenje će se promeniti. Ali mi moramo nešto konkretno da uradimo“, kaže Lazović.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...