Od danas obavezne zimske gume, evo koliko košta zamena

114

Na svim vozilima od danas su obavezni zimski pneumatici.

Od 1. novembra do 1. aprila vozači su u zakonskoj obavezi da na automobilima imaju sve četiri zimske gume, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

Međutim, zbog povoljnih vremenskih prilika mnogi su odustali od zamene guma. Kod vulkanizera nema gužvi i ima dovoljno guma svih vrsta.

Mnogi voze do prvog snega, a onda kalkulišu da li da stave zimske gume. Vulkanizeri kažu da su ovi topli dani odložili gužve u servisima, ali da i pored nedostaka radne snage, usluga nije poskupela.

„Usluge nisu menjanje, tu sam već šest godina, nismo menjali cene usluga, do 16 coli 600 dinara preko 16-17 je 800 dinara i 19-20 coli do 950 dinara“, kaže Milan Đurić, poslovođa jedne auto kuće.

Večita dilema je da li kupiti polovne ili nove zimske gume. Stručnjaci kažu da na kvalitet polovnih guma utiče pre svega njihova starost, a ne dubina šare. One vremenom gube svojstva i pri kočenju ne daju željenje rezultate.

„Za univerzalne i za zimske i za letnje zavisi od želje klijenta a polovne ne preporučujemo i ne prodajemo“, dodaje Đurić.

Guma na lageru ima dovoljno i cene su sve povoljnije i kreću se od 4.000 do 30.000 dinara, u zavisnosti od dimenzije.

Dileme nema: ukoliko su na putu led i sneg, a na automobilu imate letnje gume, a još pritom izazovete saobraćajni udes, postajete automtaski krivi jer vaše vozilo nije imalo odgovarjuću zakonski propisanu opremu. Tretira se kao tehnički nesipravno vozilo.

Može se slobodno reći da su domaće gume kvalitetom dostigle strane jer se mnoge od njih proizvode po licenci poznatih svetskih brendova koji su kupili sršsle fabrike, tako da domaće gume zadovoljvaju sve evropske standrade.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...