Bugarska uputila protestnu notu Francuskoj: Makronova izjava je skandalozna

103

Bugarska je uputila protestnu notu Francuskoj zbog izjave predsednika Emanuela Makrona francuskom nedeljniku u kojoj se pominju „bugarske ilegalne filijale“, saopštilo je bugarsko Ministarstvo inostranih poslova.

„Šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva zatražila je od bugarskog ambasadora u Francuskoj Angela Čolakova da uputi protestnu notu francuskom Ministarstvu inostranih poslova“, izjavio je savetnik ministarke Ivan Dimov.

U kontekstu napetosti između Pariza i Sofije o reformi drumskog saobraćaja u Evropi, francuska ambasadorka u Sofiji Florans Robin u ponedeljak će biti pozvana u bugarsko Ministarstvo inostranih poslova. Bugarski mediji su opširno preneli Makronovu izjavu, a francuski predsednik predstavljen je kao glavni pokretač reforme koja će se odnositi na vozače. O toj reformi se trenutno pregovara u Briselu.

Potpredsednik bugarske vlade Krašimir Karakačanov izjavio je da je Makronova izjava „skandalozna“.

„U pitanju je novo pokazivanje političke arogancije. Kategorički odbijam sve pokušaje diskreditovanja naše zemlje kao i kršenje prava bugarskih državljana“, rekao je Karakačanov.

Makron je francuskom nedeljniku rekao da što se tiče migrantske politike „više voli zakonsku, registrovanu i migraciju sa kvotama tokom nekoliko godina, nego skriveni rad na crno“.

„Više volim da dolaze legalno ljudi iz Gvineje ili Obale Slonovače koji rade posao (kao što je sektor građevinarstva ili ugostiteljstva gde je potrebna radna snaga) nego bugarske i ukrajinske ilegalne filijale“, rekao je Makron.

Nekoliko zemalja centralne i istočne Evrope se protive reformi drumskog saobraćaja, koja ima za cilj borbu protiv ilegalne prakse. Reforma predviđa uvođenje raznih ograničenja vozačima koji prevoze robu. Bugarska, najsiromašnija zemlja Evropske unije, kojoj se pridružila 2007. godine, smatra da je ta reforma protekcionistička u sektoru drumskog saobraćaja koji je veoma važan za njenu privredu.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...