Danas je svetski Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

133

U svetu je ove godine ubijeno 40 novinara, a u Srbiji je zabeleženo 100 slučajeva nasilja nad novinarima, saopštio je Međunarodni institut za štampu povodom svetskog Dana borbe protiv nekažnjivosti za zločine nad novinarima koji se obeležava danas.

Demokratske zemlje širom sveta ne uspevaju da zaštite novinare i istraže njihova ubistva, upozorava se u saopštenju.

Prema podacima Instituta, u prošloj godini 40 novinara je izgubilo živote, 25 njih je ubijeno ciljano, zbog svog rada, najčešće zbog izveštavanja u kojima otkrivaju korupciju ili aktivnosti povezane sa organizovanim kriminalom.

Iako je broj ubijenih novinara značajno manji u odnosu na prošlu godinu tokom koje je 100 novinara izgubilo život, praksa nekažnjavanja za ta ubistva se nastavlja, navodi Institut.

Nijedno ubistvo u prošloj godini nije u potpunosti rasvetljeno, a istrage u većini slučajeva ili se ne sprovode, ili kasne.

Većina ubistava novinara zbog posla koji obavljaju, a prema podacima Instituta, dogodila su se u demokratskim zemljama, a nekažnjivost tog dela ostaje visoka.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je agenciji Beta da ta institucija želi da zajedno s novinarskim udruženjima napravi platformu koja bi, pored napada, registrovala i sve vrste pritisaka, diskriminacije i vredjanja ili bilo kojeg drugog čina koji utiče na rad novinara i njihov osećaj sigurnosti i slobodu izražavanja.

Pašalić je rekao da je NUNS ove godine zabeležio 100 slučajeva nasilja nad novinarima, od toga devet fizičkog.

Pašalić je naveo i da su novinari u veoma teškoj situaciji ne samo zbog pritisaka kojim su izloženi, nego i zbog svoje loše ekonomske situacije.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

 

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...