Dodik: Migrantska kriza mi sve više liči na proces kolonizacije

61

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da mu migranti sve više deluju kao kolonizatori koji nisu samo u prolazu, već je neko planirao da u Bosni i Hercegovini i ostanu. On je predložio da migranti i novac koji nudi EU ostalim državama za njihovo zbrinjavanje ostanu na prostoru EU.

„Migrantska kriza mi sve više liči na proces kolonizacije, koji smo imali na prostoru bivše Jugoslavije u prošlom veku“, rekao je Dodik za „Euroblic“.

On je naglasio da je došlo vreme na koje je upozoravao, a to je da BiH ne može da se nosi sa migrantskom krizom i da smatra da je sve što radi Savet ministara o tom pitanju lišeno ozbiljnog plana i strategije koja bi vodila ka rešenju krize.

„Naš stav da se oni ne mogu razmještati na teritoriji Republike Srpske neće se mijenjati“, ponovio je Dodik.

On je poručio “da će se suprostavljati da se migranti smeštaju na područja u Federaciji BiH koja su naseljavali Srbi pre nego što su odatle isterani, kao što je nedopustivo da ih neko smešta uz malobrojna srpska naselja“.

Dodik smatra da se problem migranata primarno mora rešavati u EU, jer je otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila severne.

„Ako zatvori sve granice, i migranti će ostajati na prostoru EU, koja mi deluje kao generator ovog problema. Predlažem da i migranti i novac koji nudi EU ostalim državama za zbrinjavanje migranata ostanu na prostoru EU“, rekao je Dodik.

Izvor N1BiH
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...