Palmer šokirao Vučića: Da povuku takse, a mi da priznamo Kosovo? To podseća na šalu

102

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ga izjava zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metjua Palmera, da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo, podseća na šalu.

„Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseća na neku šalu. U svakom slučaju bićemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada nećemo pristati!“, rekao je Vučić za „Novosti“.

On je prokomentarisao izjavu specijalnog izaslanika SAD-a za zapadni Balkan koji je tokom obraćanja studentima u Prištini poručio da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo.

“ S velikom pažnjom sam pratio sve izjave Palmera i znam da je reč o vrhunskom profesionalcu i čoveku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD. Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda a neke od njih su vrlo sporne“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da Palmer nijednog sekunda nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja Zajednice srpskih opština, što je njihova nesumnjiva međunarodno-pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora.

„Iznenadila me je činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigde nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gde to potpisali. Lično sam nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu željeli da razgovaraju“, rekao je Vučić.

Za mene je neverovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese, a da ih Srbi nemaju,  naveo je prvi čovek Srbije.

Palmer, inače, u ponedeljak dolazi u Beograd, a predsednik pred susret sa američkim zvaničnikom kaže da očekuje otvoren i iskren razgovor u važnom trenutku za Srbiju.

„To je posebno važno jer ćemo u relativno kratkom vremenu i premijerka Brnabić i ja imati susrete sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom“, rekao je Vučić.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...