Pećina na Tajlandu gde su bili zarobljeni mladi fudbaleri otvorena za turiste

69

Pećina Tam Luang na Tajlandu u kojoj je prošle godine bilo zarobljeno 12 dečaka i njihov fudbalski trener, u petak je otvorena za turiste nakon 15 meseci.

Ispred pećine u kojoj su trener i članovi fudbalskog kluba „Divlji veprovi“ proveli punih 17 dana u petak se okupilo oko 2000 ljudi, u nadi da će biti među prvima koji će u nju ući, prenosi Bangkok Post.

U sklopu međunarodne akcije u kojoj je učestvovalo više od 90 ronilaca iz svih delova sveta, svi su spašeni. Nažalost, pripadnik tajlandske mornarice, ronilac Saman Gunan preminuo je izgubivši svest na putu prema izlazu iz pećine u koju je dostavljao boce s kiseonikom.

Pećina Tam Luang na severu Tajlanda za turiste i posetioce službeno je otvorena svečanošću održanom u petak koju je vodio zamenik direktora za nacionalne parkove, divlji svet i očuvanje biljaka. Prisustvovali su joj tajlandski funkcioneri, činovnici vlade i čuvari parka. Dopušteno je da u prvu prostoriju pećine odjednom uđe 20 osoba, ali ona je bila otvorena za sve ostale posetioce između 8:30 do 16:30 po lokalnom vremenu.

Prošle godine je mesto na kome se nalazi pećina turistički obišlo oko milion ljudi, ali nije im bio dopušten ulazak u nju.

Grupa dečaka, uzrasta između 11 i 16 godina i njihov dvadesetpetogodišnji trener u pećini su ostali zarobljeni 23. juna 2018. godine, nakon što je tunel do ulaska u pećinu poplavljen. U akciji spašavanja koja je trajala punih 17 dana učestvovali su volonteri i profesionalci iz svih delova sveta.

Netflix je osigurao prava na snimanje mini serije o spašavanju dečaka, a dosad je događaj opisan u nekoliko knjiga.

Izvor Hina
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...