Akcija besplatnih pregleda, 20.000 ljudi proverilo zdravlje

144

Nastavljena je akcija besplatnih preventivnih pregleda građana, u cilju rane dijagnostike i prevencije kao najefikasnijeg načina brige o zdravlju, izveštava RTS.

Naime, građani su i bez zdravstvene knjižice mogli kod oftalmologa i neurolologa, na mamografski pregled i da provere nivo šećera u krvi.

U više od 215 zdravstvenih ustanova pregledano je oko 20.000 ljudi.

Za manje od dva sata pacijenti su završavali preventivne preglede kod oftalmologa, neurologa, mamografiju i laboratorijske analize.

Građani kažu da iskoristili priliku da prekontrolišu svoje zdravlje bez zakazivanja i bez čekanja, a neki od njih priznaju da dugo nisu bili kod lekara.

U jagodinskoj bolnici, u proseku, oko 400 građana se odazove akciji Ministarstva zdravlja.

Aleksandar Ilić iz jagodinske bolnice navodi da su na preglede došli uglavnom stariji pacijenti, koji imaju zdravstveni problem i žele da iskontrolišu svoju terapiju i trenutno stanje.

U užičkom Zdravstvenom centru angažovano je više od 100 zdravstvenih radnika, od medicinskih sestara do specijalista u akciji kojoj je cilj prevencija kao najefikasniji način brige o sopstvenom zdravlju.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović navodi da je u prethodnom periodu pregledano 30.000 pacijenata.

Kako je dodao, tada je otkriveno preko 300 slučajeva gde je bio potreban hitan nastavak lečenja.

Direktor Urgentnog centra KCS Marko Ercegovac ukazao je da su preventivni pregledi doprineli da se određene bolesti uoče na vreme.

„Ako ih determinišemo što ranije, prognoza za izlečenje, pogotovu kod malignih bolesti, mnogo je bolja“, naglašava Ercegovac.

Dosadašnje akcije, tokom kojih je pregledano više od 325.000 građana Srbije, pokazale su da broj pacijenata zavisi od vrste pregleda.

Najveće interesovanje je za ultrazvučnu dijagnostiku i laboratorijske analize.

Gde su sve danas mogući besplatni pregledi?

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...