Nasilnici osuđeni na uslovne kazne, zločin iz mržnje prema LGBT

100

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu sklopilo je dogovor o sporazumnom priznanju krivice sa osumnjičenima S.K. (26) i N.J. (26) za nanošenje teških telesnih povreda Iliji Vučeviću (30), javlja Blic.

Kao otežavajuću okolnost u presudi tužilaštvo je navelo da je počinjen zločin iz mržnje prema pripadnicima LGBT populacije.

Nasilnik koji je tukao Vučevića, dobio je uslovnu kaznu od godinu dana sa rokom praćenja od tri godine za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda sa nasilničkim ponašanjem, dok je drugi koji nije učestvovao u prebijanju, već ga je vređao, osuđen na osam meseci uslovne kazne sa rokom praćenja od dve godine za nasilničko ponašanje.

Obojici im se na teret kao otežavajuća okolnost stavlja član 54a Krivičnog zakonika koji definiše da je u pitanju zločin iz mržnje, u ovom slučaju prema pripadnicima LGBT populacije.

Na samom suđenju, osuđeni su negirali da su počinili delo iz mržnje, kao i da se kaju za počinjeno delo.

Kako se podseća, Ilija Vučević (30) pretučen je u noći petak na subotu u piceriji „Trg“ u centru grada, kada su ga dvojica nasilnika prvo vređala, a zatim i tukla zato što su mislili da je gej, jer je u ruci nosio ljubičastu torbu za psa.

Tom prilikom je zadobio teške telesne povrede u predelu glave, a izbijena su mu i tri zuba.

MUP: U kafiću ga nazivali gejem, pa pretukli (FOTO)

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...