Nova cena – “upozorenje” svima koji se greju na struju

132

Povodom nove cene struje i “stare dileme” – na šta će to uticati i menja li nam zimsku matematiku, urednica „Balkan magazina“ Jelica Putniković kaže da svima koji razmišljaju da se greju na struju to treba da bude upozorenje za buduća poskupljenja, izveštava RTS.

Naime, u petak je najavljeno poskupljenje struje od 3,9 procenata, što bi u prosečnom računu iznosilo oko 150 dinara.

Urednica Balkan magazina Jelica Putniković kaže za RTS da je grejanje na struju povoljno samo ako se koristi „noćna struja“.

„Najniža cena za dvotarifna brojila je pet ili šest dinara po kilovatu u dnevnoj, a nepuna dva dinara u noćnoj tarifi. Ako vi trošite danju, nemate TA peći, ako ne akumulirate toplotu – biće vam račun veći. Najbitnije je da ljudi, kad kupuju nove uređaje, ako će već da se greju električnom energijom, kupuju one koje su A klasa i troše manje struje“, izjavila je Putnikovićeva.

Navela je da svima koji u narednom periodu razmišljaju da se greju na struju to treba da bude upozorenje za buduća poskupljenja.

Putnikovićeva je rekla da se često dešava da poskupljenje struje pokrene lanac drugih poskupljenja, ali da se to ne dešava ukoliko drugi nemaju stvarne ekonomske razloge za to.

Grejanje je počelo, ali u pojedinim gradovima, poput Kikinde, biće korekcije računa zbog smanjenja potrošnje energenata.

Putnikovićeva zaključuje da sve toplane treba da pređu na naplatu potrošnje po utrošku.

„To je nešto što je dalji korak i što će ljudima dati mogućnost da sami uštede“, dodaje Putnikovićeva.

Srpska delegacija sa premijerkom Anom Brnabić na čelu u poseti je Drugom međunarodnom sajmu uvoza „EKSPO“ u Kini.

Putnikovićeva ističe da je saradnja sa Kinom značajna i zbog izgradnje termoelektrane „Kostolac B-3“, koja će, kako kaže, popraviti energetsku situaciju u Srbiji.

„Ma koliko se insistira na obnovljivim izvorima energije, ipak je termosektor taj koji daje najveću količinu struje u Srbiji. Tu je snaga Elektroprivrede Srbije, koja će ubuduće moći da računa da bude i izvoznik struje“, naglasila je Putnikovićeva.

U predlogu budžeta za 2020. godinu, koji je Vlada Srbije usvojila u subotu, predviđa se finansiranje nastavka infrastrukturnih projekata – Moravski koridor, deonica Pojate–Preljina i auto-put Beograd–Sarajevo.

Urednica Balkan magazina je izjavila da postoji puno razloga da se ulaže u infrastrukturu i da je to nešto što jača privredu.

Što se tiče „Turskog toka“, istakla je da je najavljeno da će do sredine decembra biti završen gasovod i da za narednu zimu imamo gas iz „Toka“.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...