Poreske olakšice za nove firme i nove radnike

134

Poslodavci koji su nedavno pokrenuli svoj biznis i zaposlili nove radnike imaju pravo na povraćaj dela poreza plaćenog na zaradu za isplate zaključno sa 31. decembrom 2019. godine, piše Politika.

Uslovi su da su zaposleni bili prijavljeni u Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje, da je poslodavac s njima zaključio ugovor o radu, kao i da je novopečeni radnik pola godine pre toga bio prijavljen Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Kako kažu u Poreskoj upravi Srbije, cilj svih ovih povlastica je da se podstakne osnivanje novih privrednih društava, odnosno preduzetničkih radnji, kako bi se smanjio broj nezaposlenih.

Značajne olakšice dobijaju i preduzetnici koji tek planiraju da pokrenu posao, a što je veći broj novih radnika veći će biti i procenat povraćaja plaćenog poreza.

Ukoliko poslodavac zaposli od jednog do devet radnika imaće pravo na povraćaj 65 odsto poreza plaćenog na zaradu.

U Poreskoj upravi dodaju da, ukoliko poslodavac razvija ozbiljniji biznis i treba mu veći broj radnika, pa uposli novih 99, imaće pravo na povraćaj 70 odsto od plaćenog poreza na zarade.

Za poslodavce koji zaposle 100 i više radnika predviđen je još veći povraćaj – oko 75 odsto poreza plaćenog na zarade.

Kako se može videti na sajtu Poreske uprave, postoji i druga vrsta olakšica i odnosi se na osnivanje novih preduzetničkih radnji, odnosno novih pravnih lica.

Onaj ko osnuje firmu i zasnuje u njoj i radni odnos, kao i vlasnik preduzetničke radnje koji se opredeli za isplatu lične zarade imaće pravo na poresko oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u narednih 12 meseci do iznosa od 37.000 dinara neto.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...