„Uočen si“: Društvenim mrežama širi se novi opasan trend među mladima koji je zabrinuo roditelje

173

Na Instagramu su poslednjih nekoliko meseci osvanule brojne grupe zvane „Spotted“ (uočen si) u kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u prolazu, autobusu, na ulici, u parku, postavljaju u grupi „Spotted“ njihovog grada, a onda moderatori te Instagram grupe, koju prati više hiljada ljudi, fotografiju krišom slikane osobe objave javno i pitaju sve da li je neko prepoznaje i poznaje.

Nakon toga, korisnici koji znaju ko je na fotografiji u komentarima „taguju“ (označe) tu osobu kako bi je onaj ko ju je slikao i našao.

Roditelji su zabrinuti javnim objavljivanjem fotografija maloletnika koji i ne znaju da su uslikani dok, na primer, jedu užinu na velikom odmoru ili šetaju kroz park, dok tinejdžeri kažu da u ovome ne vide ništa loše i ovo smatraju „modernim načinom prilaženja osobi koja im se dopala“.

Objava jedne zabrinute majke koja je videla „Spotted“ grupe, koje postoje za praktično sve gradove u Srbiji i regionu, digla je paniku među roditeljima i otvorila novo pitanje bezbednosti dece na internetu.

„Dragi roditelji, vreme je došlo da nam svima izrazim saučešće jer ukoliko niste videli šta nudi ovaj Instagram profil, vi zapravo i ne znate gde su i šta rade Vaša deca. Malo je reći da sam zgrožena da se na ovom Instagram profilu pod nazivom spotted_sabac nude informacije o tome gde se nalaze Vaša deca, ko su, postavljaju slike iz škola, školskih dvorišta, ulica i da dalje ne nabrajam uverite se sami. Oglasi samo pljušte, pa da nam svima čestitam novu eru današnjih elektronskih mahinacija. Možda je na nekoj fotografiji i Vaše dete, jer sam ja nekolicinu prepoznala“, napisala je zabrinuta majka.

Kada se mladima na javnom mestu neka osoba učini zanimljivom i privlačnom, toliko da bi želeli da ostvare kontakt sa njom, umesto da toj osobi priđu na „staromodan“ način, tinejdžer je krišom fotografiše.

Zatim tu sliku šalje nekom od „spotted“ profila sa zahtevom da se fotografisana osoba pronađe, da se otkrije njeno ime ili da link do instagram profila. Neretko uz fotografiju ide i objašnjenje: „Primećen u Tašmajdanskom parku oko 19 sati sa tri druga. Imao je plavi ranac i bele patike. Da li ima devojku?“

Zavisno od toga u kom gradu je osoba primećena, ova poruka se šalje „spotted“ profilu tog grada („spotted_beograd“, „spotted_aranđelovac“, „spotted_šabac“ i slično…)

Zatim moderatori koji se kriju iza tog profila javno objavljuju fotografiju osobe koja zapravo i ne zna da je fotografisana, a drugi korisnici, koji prepoznaju „traženu“ osobu, označavaju je u komentarima.

Dok roditelji strepe za bezbednost svoje dece, jer se i podaci poput škole koju pohađa javno objavljuju, mladi u Srbiji smatraju da je ovo jedna uobičajena pojava i produkt novog, modernog onlajn doba.

Tako jedan srednjoškolac iz Beograda ne vidi apsolutno ništa loše u ovome i tvrdi da se „diže bespotrebna drama“.

„Ne vidim zašto se diže tolika drama oko toga, vi stariji treba da shvatite da se devojkama ne prilazi na ulici kao što se nekad prilazilo. Mislim da se to ne koristi u loše svrhe, niko tu ne traži kućnu adresu nego nečiji Instagram profil, pa kad se to dvoje spoje neka vide da li će da nastave dopisivanje“, objašnjava mladić.

Na pitanje kako bi se osećao da se njegova fotografija nađe na jednom takvom proflu, uz osmeh kaže da bi mu laskalo, jer to znači da ga je neko primetio. O eventualnim opasnostima, kaže, ni ne razmišlja.

„Nisam razmišljao o tome da se te fotografije mogu zloupotrebiti, ali opet ne mislim da je to loše jer moji vršnjaci svejedno objavljuju svoje slike na društvenim mrežama. Ako neko ne želi da se dopisuje sa tobom jednostavno ga blokiraš i to je to“,  kaže ovaj tinejdžer.

Advokat Maja Atanasković iz Fondacije „Tijana Jurić“ objašnjava da zakon koji reguliše sve medije i sve vidove komunikacije jeste Zakon o javnom informisanju i da on jasno kaže da fotografija iz privatnog života bilo kog lica ne može da se objavi bez njegove saglasnosti.

„Ta saglasnost ne mora da bude verbalno data, može i konkludentnim radnjama. To znači da ako neko stoji, a neko ga slika, a ovaj zna da će taj okačiti na profil na Instagramu, što je javna mreža, to je sasvim dozvoljeno“,  objašnjava advokat.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...