Ana Brnabić sa predstavnicima Huaveja i Banke Kine

61

Zvaničnu posetu Kini premijerka Ana Brnabić započela je sastancima sa predstavnicima kineskih kompanija, a tokom dana razgovaraće sa pvredsednikom Si Đinpingom.

U delegaciji Srbije su ministri i privrednici koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza.

Ana Brnabić se u Šangaju sastala sa predstavnicima kineske kompanije Huavej i rukovodstvom Banke Kine koja posluje i u Srbiji.

Obećanje dato prošle godine da će Kina prigrliti svet, predsednik Si Đinping nastavlja da ispunjava.

Drugu godinu zaredom, u Šangaju se okupljaju predstavnici više od 100 zemalja zbog sajma uvoza kojim Kina otvara svoje tržište za strane proizvode.

Zato je tu i delegacija Srbije predvođena premijerkom Anom Brnabić, tu su resorni ministri, kao i privrednici koji će se predstaviti na sajmu.

Ali, dan pred zvanično otvaranje iskorišćen je za bilateralne susrete, iz kojih se jasno može zaključiti kakva je saradnja dve zemlje.

Najvažniji sastanak – sa kineskim predsednikom Si Đinpingom premijerka će imati oko 17.00 sati po lokalnom, odnosno 10.00 sati po srpskom vremenu.

Prethodno, razgovarala je sa potpredsednikom kompanije Huavej – najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra, koji Srbija gradi u Kragujevcu. To bi, ujedno, bio prvi centar Huaveja u južnoj i jugoistočnoj Evropi.

Sagovornici srpskoj delegaciji bili su i zvaničnici kompanije Hbis koja je 2016. preuzela smederevsku Železaru, i Kineske banke, koja ima predstavništvo u Srbiji od 2017. godine.

Više detalja o razgovorima biće poznato krajem dana, kada će se posle večernje šetnje gradom premijerka obratiti srpskim medijima.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...