Legendarna glumica Mira Banjac slavi 90. rođendan

284

Rođena je 4. novembra 1929. godine u Erdeviku. Mirin otac, inače potomak srpskih iseljenika u SAD, vratio se u Ameriku kada je glumica imala samo četiri godine i poslao karte njoj i njenoj majci da se presele u Detroit, ali one tu kartu nikada nisu iskoristile. Tokom Drugog svetskog rata bila je odvojena četiri godina od majke i odrastala je uz baku i tetku sa očeve strane, a tokom rata je provela godinu dana u Prvoj proleterskoj brigadi, piše N1.

Pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u Novom Sadu u klasi Jurija Rakitina 1950. godine. Nakon kraćih angažmana u pozorištima u Sremskoj Mitrovici i Narodnom pozorištu u Banjaluci, radila je 19 godina u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu nakon čega prelazi u Beograd i postaje članica Ateljea 212.

U karijeri dugoj sedam decenija, odigrala je više od 300 uloga. Na televizijskim ekranima ostvarila je više nezaboravnih uloga, pre svega u filmovima Balkanski špijun, Varljivo leto ’68, Čuvar plaže u zimskom periodu i mnogim drugim.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, poput Dobričinog prstena, Velike Žanke, Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Sterijine nagrade itd.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...