Rektorka se izvinila, novi rok za odluku o doktoratu Malog – 22. novembar

242

Rok do kojeg bi trebalo da se donese konačna odluka o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja produžen je do 22. novebra 2019. godine, saopštila je rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

Prvobitni rok je bio 4. novembar.

Popović  je izjavila da je zbog previda u tumačenju propisa nepohodno produžiti rok za donošenje odluke o doktoratu Malog  i izvinila se studentima i javnosti za učinjeni previd.

Rektorka je u Saopštenju navela da je javnosti poznat dogovor koji je postignut sa studentima koji su blokirali Rektorat.

„Imajući u vidu novonastale okolnosti posle odluke koju je Univerzitetu podneo FON poslednjeg dana roka za žalbu, 28. 10. 2019. godine, i potrebe za poštovanjem procedure koja podrazumeva rok od 15 dana za podnošenje žalbe na tu odluku, 30. 10. 2019. objavljeno je Obaveštenje svim nastavnicima i naučnim istraživačima Univerziteta u Beogradu kojim se obaveštavaju sva zaposlena lica na Univerzitetu u Beogradu koja su u nastavnom ili naučnom zvanju da do 11. novembra ove godine mogu da dostave rektorki Univerziteta inicijative za ulaganje žalbe na Odluku NNV FON. Rok za ulaganje žalbe Odboru za profesionalnu etiku je 13. 11. 2019. godine“, istaknuto je u Saopštenju.

Kako objašnjava rektorka, iz navedenih razloga je neophodno produžiti rok koji je dogovoren sa studentima do 22. novembra 2019. kodine.

„Kako je došlo do previda u tumačenju propisa, onemogućeno je poštovanje roka od 4. 11. 2019. godine. Upućujem izvinjenje studentima i javnosti za učinjeni previd“, saopštila je rektorka.

Ukazala je da će danas biti održan konsultativni sastanak Odbora za profesionalnu etiku na kojem će se utvrditi činjenično stanje i dogovoriti dalji koraci u utvrđivanje eventualne akademske nečestitosti u izradi sporne doktorske disertacije.

„Nakon isticanja roka za žalbu na odluku NNV FON, a na osnovu celokupne dokumentacije kojom raspolaže, Odbor će konačnu odluku doneti do 22. novembra 2019. godine“, oručila je Ivanka Popović.

Izrazila je žaljenje jer je produžen rok i navela da, u duhu konstruktivne saradnje koja postoji sa studentima do sada, veruje da će zajedno dočekati novi rok za donošenje odluke o eventualnoj akademskoj nečestitosti u izradi doktorske disertacije Siniše Malog.

„Univerzitet u Beogradu je odlučan u svojoj nameri da sva otvorena pitanja koja su u njegovoj nadležnosti razreši i da svojim delovanjem obavlja funkciju univerziteta od nacionalnog značaja sa svom odgovornošću koja ta odrednica nosi“, zaključila je rektorka.

 
Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...