Vučić posle sastanka sa Palmerom: Mi sukobe sa Amerikancima nećemo, mnoge stvari smo razjasnili

174

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će uskoro, za dva ili tri meseca, biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

„Želimo da dijalog bude ozbiljan i da vodi ka kompromisnom rešenju. Srbija je spremna za kompromis ali nije i nikada neće biti spremna za ponižavanje sebe i svog naroda. I svog naroda na Kosovu i Metohiji i naroda u celini. Nikada nismo isticali bilo kakve ekstremne zahteve, niti ono što znamo da niko neće prihvatiti, zato smo pominjali kompromis“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Vučić je rekao da greše i oni među Albancima i u delu međunarodne zajednice koji smatraju da je moguće da se pritiskom Srbija natera da prihvati bilo šta suprotno svojim nacionalnim interesima, jer je tako nešto nemoguće.

Predsednik Srbije je rekao da je sa Palmerom imao otvoren i iskren razgovor i da je zadovoljan sadržajem tog razgovora.

„Ali sam zahvalan Palmeru što je bio spreman da čuje i sasluša šta mislimo. O svim spornim pitanjima sam otvoreno govorio sa Palmerom, samo ne volim da o tome govorim javno. Palmer je meni rekao sve šta se SAD ne sviđa u srpskoj politici. Mislim da smo mnoge stvari razjasnili“, rekao je Vučić.

Razmotrili smo, dodao je , sva naša sporna pitanja i razlike između nas i odlučni smo da pronalazimo rešenja koja bi značila bolje odnose između SAD i Srbije.

„Jedna od važnih stvari je unapređenje bilateralnih odnosa sa SAD i ja koristim priliku da još jednom pozovem američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Srbiju. Nijedan američki predsednik od Džimija Kartera 1980. godine nije posetio Srbiju i to bi bio snažan impuls razvoju naših odnosa“, rekao je on.

Vučić je rekao da je opšte poznato da su po pitanju Kosova i Metohije stanovišta različita, ali da je zahvalan Palmeru što je bio spreman da čuje ono što Beograd misli.

„Cenimo podršku našem evropskom putu. O svim pitanjima koja su suprotna i koja umeju da zabole otvoreno sam govorio sa Palmerom“, rekao je on i dodao da o nekim detaljima neće govoriti u javnosti iz pristojnosti prema gostu i zbog diplomatskih pravila.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u Beogradu da je važno da se na Kosovu poštuju rezultati izbora, i da je sasvim jasno da je Srpska lista zadobila podršku velike većine Srba na Kosovu i pravo da budu predstavljeni u Vladi.
Palmer je odgovarajući na pitanja o izjavi Aljbina Kurtija da u Vladu neće zvati Srbe iz Srpske liste, rekao da je o tome razgovarao sa liderima na Kosovu uključujući Kurtija i istakao da je važno da Srbi imaju priliku da se izraze ne samo otvoreno u javnosti već i kroz politički proces.
Komentarišući isto pitanje, Vučić je rekao da je uprkos pritiscima Srpska lista dobila ogromnu podršku Srba sa Kosova, jer kako je rekao „ti ljudi na drugačiji način doživljavaju Kosovo nego Rada Trajković, (Nenad) Rašić i (Slobodan) Petrović“.Vučić je dodao da mu je jasno što su Trajković, Rašić i Petrović draži Amerikancima, jer kako je rekao, oni Kosovo doživljavaju kao nezavisno.
Odgovarajući na pitanje da ga deo javnosti kad sarađuje sa Amerikom naziva izdajnikom, Vučić je rekao da nije čuo zašto je izdajnik, te da je 95 odsto Srba sa Kosova glasajući za Srpsku listu pokazalo da ga ne smatra izdajnikom.
Vučić je rekao da Srbija neće ulaziti u sukobe sa Amerikom jer bi tako „pokazala naivnost i glupost“, već će sva pitanja rešavati na bilateralnom nivou, ne podilazeći ali razumevajući dokle može da ide.

Palmer ocenio je da je istorijska greška što nisu otvoreni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i SAD podržavaju integraciju regiona u EU.

„Amerika želi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu i mi ćemo raditi sve što možemo da ubedimo EU da promeni stav pre sastanka lidera u Zagrebu“, izjavio je kratko Palmer.

Predsednik Vučić i Palmer su prvo održali sastanak „u četiri oka“, a kasnije su im se pridružili ambasador u Srbiji Entoni Godfri i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Izvor N1, Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...