Premijerka Ana Brnabić na otvaranju Sajma EКSPO u Šangaju

112

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je na otvaranju Sajma EКSPO u Šangaju, da se privredni rast i razvoj u 21. veku mogu postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, kao i da je Srbija važno čvorište kineske inicijative „Pojas i put“.

Premijerka Srbije je, uz predsednika Кine Si Đinpinga, predsednika Francuske Emanuela Makrona, premijera Grčke Кirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrjua Holmsa, bila jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EКSPO, koji je okupio 3.000 kompanija iz oko 150 zemalja, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno, napravila svoj izbor – put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

„Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu“, istakla je premijerka Srbije.

Brnabić od 4. do 8. novembra u poseti Kini – sastaje se i sa Si Đinpingom

Ona je istakla da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Кinom, ističući i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka – viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje.

Premijerka je predstavila i rezultate ekonomskih reformi koje su sprovedene u Srbiji. Istakla je da je Srbija u 2018. godini ostvarila stopu privrednog rasta od 4,4 odsto, najvišu u prethodnoj deceniji, da je više nego prepolovljena nezaposlenost, smanjen javni dug na 52 procenta BDP-a, uz najviše privučenih stranih direktnih investicija od svih zemalja sveta u odnosu na veličinu srpske ekonomije.

„Iako smo mala zemlja, po bilo kojim parametrima neuporediva sa veličinom, snagom i resursima Кine, mi delimo isti put – put partnerstva, otvorenosti i saradnje, umesto barijera i zatvaranja“, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun.

„Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Kine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta“, dodala je Brnabić.

Ana Brnabić sa predstavnicima Huaveja i Banke Kine

Premijerka je poručila da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoristi tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku. Prema njenim rečima, „benefiti čeličnog partnerstva Кine i Srbije“ se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Кinom u mehanizmu saradnje „17+1“.

Premijerka je napomenula da Srbija, sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora „Europe-Asia Land-Sea Express Line“ od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, dok kineske kompanije, potput Hbisa, Ziđina i Linglonga, doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju.

„Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Кine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike i digitalne poljoprivrede“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da je zbog svega toga, Vlada Srbije prisutna u Šangaju, kako bi pokazali da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka, viziju saradnje.

Premijerka je još jednom čestitala domaćinima i predsedniku Siju 70. godina prosperiteta Кine i zahvalila se na podršci ekonomskom razvoju Srbije, saradnji i otvorenosti za inicijative, ideje, proizvode i prijateljstva iz Srbije. Premijerka Srbije je po svečanom otvaranju obišla sajam sa liderima zemalja učesnica.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...