Blic: Demokrate se ujedinjuju – DS, SDS i SzS će se spojiti najkasnije do 15. decembra

426

Demokratska stranka, Socijaldemokratska stranka i Zajedno za Srbiju trebalo bi formalno pravno da se ujedine najkasnije do 15. decembra, saznaje nezvanično „Blic“.

„Održan je veliki sastanak rukovodstava tri stranke na kojem je bilo reči o toj inicijativi. Na taj sastanak je bio pozvan i predsednik DS Zoran Lutovac. Nakon toga sastavljena je i Inicijativa koja je juče poslata svim članovima“,  kaže izvor „Blica“ blizak trima strankama.

Inicijativa za ujedinjenje DS poslata je predsednicima DS Zoranu Lutovcu, SDS Borisu Tadiću i ZZS Nebojši Zelenoviću, potpredsednicima ove tri stranke, članovima predsedništava i članovima glavnih odbora.

Kako piše u inicijativi, predlog je da se Skupština ujedinjenja najkasnije održi 15. decembra ove godine.

„Polazeći od potrebe ukrupnjavanja političke scene u Srbiji, nesporne želje članstva DS, SDS i ZZS, pokrenute Inicijative predsednika DS-a za formiranje DS – Ujedinjena, sprovedenih aktivnosti u pravcu ujedinjenja, izveštaja o godinu dana vođenja DS od strane predsednika i aktuelnog rukovodstva te donete odluke na sednici Glavnog odbora o ujedinjenju sa SDS i ZZS, političe, ideološke, organizacione i druge bliskosti tri stranke i očekivanja građana Srbije da se isprofiliše političko liderstvo opozicione političke scene u Srbiji i preporuka inostranih političkih partnera za objedinjavanje opozicionog političkog delovanje, mi dole potpisani članovi GO DS, SDS i ZZS tražimo održavanje sednice GO DS Ujedinjena na kojoj će tačka dnevnog reda biti ujedinjenje DS-a“, stoji u pomenutom dokumentu.

Osim toga, potpisnici navode da „zahtevaju da se sednica održi u roku od 30 dana od predaje ove inicijative, a u skladu sa aktima naših stranaka“.

„Predlažemo da se na sednici GO Ujedinjena usvoji poslovnik o radu DS Ujedinjena, te da se na toj sednici dogovore svi aspekti ujedinjenja i zakaže skupština ujedinjenja najkasnije do 15.decembra 2019“,  zaključuje se u Inicijativi.

Očekuje se da na skupštini ujedinjenja budu izabrani i predsednik i rukovodstvo ujedinjene DS.

Ideja o ujedinjenju svih stranaka proisteklih iz DS prvi put u javnosti osvanula je u martu ove godine, a o njoj su razgovarali Lutovac, Tadić i Nebojša Zelenović. Dva meseca kasnije doneta je i odluka na osnovu sporazuma o ujedinjenju izglasanog na zajedničkoj skupštini organizacije Demokratska stranka – ujedinjena u maju ove godine.

Utisak od početka je da sa ujedinjavanjem Demokratske stranke sve ide dosta sporo. Iako je u septembru trebalo da dođe do Skupštine i formalno-pravnog ujedinjenja, to se nije dogodilo.

„Ideja je bila da se u septembru formalno ujedinimo, ali se to sada ne pominje. Potrebno je da zakažemo skupštinu i da se članovima SDS, koji su već u bazi DS, verifikuje članstvo, što je posao koji se može završiti za nekoliko dana, ali očigledno nekome nije stalo“,  ispričao je izvor „Blica“ letos.

 

 

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...