Dunja Mijatović kritikuje Ministarstvo odbrane Srbije zbog knjige „Tuzlanska kapija“

165

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović kritikovala je Ministarstvo odbrane Srbije zbog organizovanja promocije knjige „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ u kojoj se, kako je ukazala, „falsifikuju činjenice o zločinu“ koji se 1995. dogodio u BiH, saopštio je Savet Evrope.

„Nažalost, srpsko Ministarstvo odbrane je organizovalo promociju knjige u kojoj se falsifikuju činjenice o ratnom zločinu u vezi sa 71 osobom nastradalom na Tuzlanskoj kapiji u BiH u maju 1995. godine“, rekla je Mijatović.

Upozorila je da je „širenje neistina i dezinformacija u posleratnom kontekstu opasno“ i da potkopava napore ka pomirenju.

Mijatović je poručila da politički lideri i predstavnici Vlade u Srbiji treba da se usredsrede na borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, na obezbeđivanje odšteta za žrtve i da podržavaju pomirenje u regionu, umesto da podržavaju širenje stavova koji negiraju ratne zločine.

„Iskrena ocena prošlosti je od suštinskog značaja za pomirenje i konstruktivnu interakciju različitih zajednica. Verujem da mlade generacije ;u regionu zaslužuju da budu vaspitane u duhu mira, tolerancije i medjusobnog poštovanja“, navodi se u saopštenju.

Lokalne grupe za ljudska prava i bošnjački zvaničnici takođe su kritikovali Ministarstvo odbrane Srbije zbog sinoćne promocije knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“ u Domu Vojske Srbije.

Mediji u BiH navode da se u toj knjizi osporava presuda Suda BiH kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora.

Novinska agencija AP podseća da je Ministarstvo odbrane Srbije ranije objavljivalo knjige bivših oficira osuđenih za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...