Novi namet, uvećani računi Beograđana, poskupljenja se samo nižu

288

Nakon  informacije da će računi za struju biti viši za 3,9 odsto, do Beograđana je stigla vest i o uvećanju iznosa na uplatnici JKP „Infostan tehnologije“, pišu Novosti.rs.

Počevši od decembra građani će za nju izdvajati 10 odsto više, budući da su usluge „Gradske čistoće“ poskupele. Uz poskupljenje pretplate za javni medijski servis i nove takse za vodu, građanima će u proseku mesečno stizati oko 350 dinara više, što godišnje iznosi oko 4.200 dinara!

Saglasnost na odluku kojom se menja cena usluga sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada za domaćinstva, dao je Nadzorni odbor JKP „Gradska čistoća“, a odobrio zamenik gradonačelnika Goran Vesić krajem prošlog meseca. Tako će, umesto dosadašnjih 4,66 dinara po metru kvadratnom, odnosno 5,13 sa PDV, Beograđani morati ubuduće da plate 5,13, odnosno 5,64 dinara sa PDV.

Poskupljuje struja od 1. decembra

– Poslednja korekcija cena izvršena je pre četiri godine – kažu u „Čistoći“. – Reč je o minimalnom povećanju, a usluga odvoženja smeća i dalje je najjeftinija komunalna usluga koju plaćaju građani preko „Infostana“.

Novi udar na džepove građana došao je od nadležnih iz „Čistoće“, samo dan nakon što je obelodanjeno da će taksa za javni medijski servis RTS od 1. januara 2020. godine poskupeti sa 220 na 255 dinara. Nekoliko dana ranije i Agencija za energetiku dala je saglasnost da od 1. decembra električna energija za domaćinstva poskupi 3,9 odsto, a prve skuplje račune za utrošenu struju građani će u kućnom budžetu osetiti u januaru naredne godine, za oko 150 dinara više.

– Naizgled sve ove nadoknade su zanemarljive, kada se pojedinačno posmatraju. Ali, kada se sve sračuna za godinu dana, to je ozbiljan udar na novčanike. Poskupljenja se samo nižu, i to u kratkom periodu – kaže sugrađanka Aleksandra S.

Taksa za pogonsku spremnost vodovodnog sistema usvojena je na sednici Skupštine grada u avgustu. Ovaj namet je fiksni i iznosi 130,68 dinara.

Izvor Novosti.rs
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...