Raskida se ugovor za kredit u švajcarcima, presudu potvrdio Vrhovni kasacioni sud

126

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je potvrdio pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Kako piše Telegraf Biznis, reč je o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnelo protiv jedne banke 2015. godine. Usvajajuća prvostepena presuda je doneta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine.

Banka je uložila reviziju VKS-u, koja je ovom prilikom odbačena.

Kako se navodi, dalje se očekuje da svi oni koji su tužili banke za raskid ugovora, te sporove i dobiju.

Udruženje potrošača Efektiva navodi da je rezultat tog procesa dinarska restitucija, tj svaka strana u postupku će vratiti onoj drugoj primljeni dinarski iznos sa zateznom kamatom.

To znači da korisnik banci mora da vrati dinarski iznos kredita koji je dobio na početku otplate, a banka korisniku sve njegove dinarske uplate, koje su se tokom otplate rapidno uvećavale zbog naglog rasta vrednosti franka, čime će korisnik kredita biti u pretplati, koju banka mora da isplati.

Ovo rešenje je daleko bolje od bilo kog do sada, jer bi većinu korisnika oslobodilo dalje obaveze plaćanja kredita.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da je ovo presuda koja je čekana godinama.

„Banke su izgubile na temu raskida ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti. Ovom dužniku sada sledi dinarska restitucija, odnosno banka će morati da vrati preplaćeno u dinarima“, kaže on.

Dodaje da je, međutim, ovo na neki način Pirova pobeda.

„Sve ono što sam godinama govorio o raskidu, kao neko ko je zapravo samo prenosio stavove ljudi koji ovu materiju bolje poznaju, a koji sam i sam verovao u isto, ovom se presudom potvrdilo. Zbog donetog Lexa, ovo Rešenje VKS nema toliki značaj koliki bi imalo u drugačijim okolnostima“, kaže Gavrilović.

Izvor Telegraf Biznis, BIZLife
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...