Alarmantno: Više od 7.000 tinedžera ima veze sa kriminalom

89

U poslednjih pet godina, skoro 10.000 maloletnika, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, presudama je dobilo vaspitne mere ili maloletnički zatvor, a čak 40 je završilo iza rešetaka zbog teških dela, od čega 10 prošle godine.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva (RJT), prošle godine je policija registrovala više od 7.000 počinilaca krivičnog dela mlađih od 18 godina, od kojih petina nema ni 14 godina i nisu krivično odgovorni.

Čak 1.416 tinejdžera dobilo je vaspitne mere, a njih 172 maloletnički zatvor. Kako prenose Novosti, u porastu je broj teških ubistava kod mladih, a za petinu je više krađa, razbojništava i imovinskih delikata nego godinu dana ranije.

Ministar policije Nebojša Stefanović najavio je da će MUP predložiti Ministarstvu pravde pooštravanje kaznene politike ili pronalaženje drugog rešenja po ugledu na EU.

„Iz analize rezultata rada policijskih uprava uočen je porast broja krivičnih dela najmlađih počinilaca, nekada čak i dece mlađe od 14 godina, koja po zakonu ne mogu krivično da odgovaraju“, rekao je Stefanović i naveo da u praksi deca koja počine krivično delo za koja ne mogu odgovarati i maloletnici stariji od 14 godina prema kojima se primenjuje blaga kaznena politika odmah prelaze na izvršenje sledećeg dela.

Ponekad sve počne huliganstvom na ulici ili u nečijem ulazu, pa se prelazi na pljačke i nasilje. Bez obzira na to da li mališani i tinejdžeri uništavaju nečiji ulaz, razbijaju staklo, buše automobilske gume ili su napali komšiju, građani bi trebalo da se obrate policiji.

Advokat Aleksandar Cvejić, licencirani branilac za zastupanje maloletnika, objašnjava da su za njih zaduženi posebno obučeni inspektori MUP.

On smatra, međutim, da je pooštravanje kaznene politike krajnja nužda i da bi samo napunilo zatvore.

„Maloletnici su, pre svega, deca i imaju kapacitet da se poprave. Trebalo bi raditi mnogo više na prevenciji, u školi, porodici, društvu. Pre svega treba reformisati centre za socijalni rad“, ocenjuje Cvejić za Novosti.

Prema njegovim rečima, većina njih se uplaši ili stidi, ali postoje i oni koji iza sebe imaju bogat kriminalni dosije i ni trunku griže savesti.

Takvima teško da pomaže zatvor, jer, kako primećuje Cvejić, on je samo škola za ozbiljniji kriminal. Od vaspitnih mera, maloletnicima se mogu izreći mere upozorenja i usmeravanja, pojačanog nadzora ili zavodske.

Inače, po zakonu, roditelj može biti novčano kažnjen od 30.000 do 100.000 dinara ako njegovo dete pretuče, zlostavlja ili uvredi nekoga. Nema podataka da je neki roditelj do sada odgovarao.

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...