Kako će vlast trošiti novac poreskih obveznika?

133

Povećanje plata i penzija, kapitalne investicije, krediti, subvencije i metro – to su ključne stavke na koje će u 2020. godini iz državne kase biti izdvojene najveće sume novca, izveštava N1.

Naime, plan trošenja državnih para, odnosno Predlog Zakona o budžetu Vlada Srbije usvojila je prošle nedelje, a taj dokument sada je stigao i u Narodnu Skupštinu.

Poslanici će se o njemu tek izjašnjavati, a u međuvremenu prve poznate cifre analiziraju ekonomski analitičari.

Najvažniji Zakon u godini stigao je u Skupštinu Srbije – budžet za 2020. godinu. Kako će vlast u narednoj godini trošiti novac poreskih obveznika, pitanje je koje se tiče svih građana u Srbiji, jer će to posredno ili neposredno uticati na životni standard ljudi u čitavoj zemlji.

A iz Vlade tvrde: baš je povećanje životnog standarda stanovništva ključna karakteristika budžeta za godinu koja je pred nama. Planirani prihodi iznose oko 1.315 milijardi, rashodi oko 1.335 milijardi dinara, dok je projektovani deficit oko 0,3 odsto BDP-a. Budžet je Vlada „skockala“ na očekivanom privrednom rastu od – čini se, optimistična – četiri procenta.

U 2020. godini očekuje se da javni dug Srbije padne sa sadašnjih 52 na oko 50,3 odsto BDP.

Budžet je razvojni, kaže ministar finansija Siniša Mali i uverava da je Vlada napravila jasan plan kako da podstakne dalji rast privrede. U prilog tome, ministar kaže da je ovo budžet kojim se završava proces fiskalne konsolidacije, odnosno štednje i da od naredne godine počinje faza rasta. A obećava da će to i građani osetiti. I to kroz povećanje plata i penzija.

Za povećanje plata iz budžeta se izdvaja 295 milijardi, a za penzije oko 580 milijardi dinara. Šta kažu analitičari – da li će to doneti značajne promene u novčanicima građana?

„Ovim budžetom otvaramo novu stranicu u ekonomskom razvoju naše zemlje, sa završetkom konsolidacije javnih finansija, na osnovu reformi koje smo započeli 2014. godine, želimo da u što kraćem vremenskom periodu raste životni standard građana“, rekao je Siniša Mali.

„Budžet nije lutrija, budžet nije loz, budžet nije onih sedam pogodaka na lotou – vi pogodite, ili izvučete loz, dobijete ogromnu sumu novca i dobro živite. Ono što je meni odmah upalo u oči kada sam video Predlog Zakona o budžetu – to je pojava deficita. Deficit je crvena lampica“, kaže ekonomski novinar Miša Brkić.

Kraj štednje, a početak trošenja para na kapitalne investicije. Za različite projekte, uglavnom iz oblasti infrastrukture izdvaja se oko 199 milijardi dinara i time zvanično započinje realizacija nacionalnog investicionog plana, koji je više puta najavljivao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Ipak, Vlada i dalje ostaje pri politici davanja subvencija – za to je namenjeno oko 95 milijardi, a za podsticaje investitorima ide oko devet milijardi dinara. U ove subvencije ulaze i obaveze Vlade prema Fijatu i Er Srbiji, ali i za još 60 stranih ili domaćih kompanija koje su u prethodnom periodu otvorile radna mesta u Srbiji. Ali, država će se i ponovo zaduživati da bi zacrtano ispunila.

„Ako je tačna priča koju vlast ovde priča da država u budžetu ima mnogo novca, pa zašto tim novcem ne otplati kredit sa nepovoljnim kamatnim stopama i oslobodi sebe, odnosno državu, skupih kredita“, kaže Brkić.

U predlogu budžeta se vidi da će se Vlada zadužiti i za novih 580 miliona evra, kako bi započela projekat izgradnje metroa u srpskoj prestonici. To znači da će se jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u modernoj istoriji Beograda – kako je metro opisan i od predstavnika Vlade i od gradskih čelnika – graditi novcem svih građana Srbije.

Ako vam se već sada zavrtelo u glavi od milijardi i miliona, o ovim ciframa će se tek govoriti, jer se rasprava u Parlamentu očekuje tek za dve sedmice, navodi N1.

Poslanici bi – prema obećanjima predsednice Skupštine – prvi put za poslednjih nekoliko godina, trebalo da raspravljaju samo o budžetu, bez gomile drugih zakona koji sa njim nemaju nikakve veze, što je bila ustaljena praksa do sada.

Vlada usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2020.

Izvor N1
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...