Nove cene putarina – za istočni krak Koridora 10

99

U subotu, 9. novembra istočni krak Koridora 10 doživeće svoje svečano otvaranje, a osim što se većina vozača pita kako će izgledati, više od svega ih interesuje koliko će koštati putarina kako od Niša do Dimitrovgrada, tako i od Beograda do granice sa Bugarskom, piše Blic.

“Putarina na deonici autoputa E-75 od Niša do Dimitrovgrada se trenutno naplaćuje u otvorenom sistemu, dok će se nakon izgradnje steći uslovi za uspostavjanje zatvorenog sistema naplate putarine (sa uzimanjem magnetne kartice na ulazu na autoput i davanjem kartice na naplatu pri izlasku sa njega) i to od Beograda do Preševa, kao i od Beograda do Dimitrovgrada (takozvani Y krak)”, naveli su za „Blic“ iz „Puteva Srbije“.

Kako su objasnili, naplata putarine će početi kada to odredi Vlada Srbije.

U Putevima Srbije kažu da se cena putarine određuje po pređenom kilometru koja za prvu kategoriju vozila (automobile i kombi vozila) do 3,5 tona iznosi 4,0728 dinara po pređenom kilometru, dok je za motocikliste koji spadaju u prvu A kategoriju cena 2,0367 dinara po kilometru.

Cena putarine će tako za deonicu Beograd-Dimitrovgrad iznositi 1.290 dinara za prvu kategoriju vozila (automobile i kombi vozila do 3.500).

Na primer: Rastojanje između „petlje Tranšped“ i petlje „Gradina“ iznosi 315,9 kilometara, pa će cena putarine za navedenu deonicu iznositi 1.290 dinara.

Cena putarine za deonicu Niš-Dimitrovgrad zavisiće od mesta, odnosno naplatne stanice na kojoj se vozilo uključuje na autoput.

Ukoliko se vozilo uključi na naplatnoj stanici „Niš sever“, a isključi na naplatnoj stanici „Dimitrovgrad“, platiće putarinu u iznosu od 410 dinara za automobile i kombi vozila.

Ako se vozilo u saobraćaj uključi na naplatnoj stanici „Niš istok“, a isključi na naplatnoj stanici „Dimitrovgrad“, platiće putarinu u iznosu od 380 dinara za pomenutu kategoriju vozila.

Cena putarine za deonicu Beograd – Preševo iznosiće oko 1.400 dinara, za prvu kategoriju vozila.

Rastojanje između petlje „Tranšped“ i petlje „Preševo“ iznosi 358,3 kilometra, pa će cena putarine za navedenu deonicu iznositi 1.460 dinara za automobile i kombi vozila.

Cena putarine za deonicu Preševo-Dimitrovgrad iznosiće 1.020 dinara za prvu kategoriju vozila.

Rastojanje između petlje „Preševo“ i petlje „Gradina“ iznosi 249,8 kilometara, pa će putarina tako iznositi 1.020 dinara za automobile i kombi vozila.

Za sve ostale kategorije vozila računanje se vrši na sličan način, a cena putarine po kilometru za ostale kategorije je sledeća:

Ia kategorija (motocikli, motorni motocikli i četvorocikli): 2,0367 dinara po kilometru

II kategorija (automobil sa prikolicom, kombi vozila s prikolicom): 6,1091 dinara po pređenom kilometru

III kategorija (manji kamioni i manji autobusi do 3.5 tone): 12,2183 dinara po pređenom kilometru

IV kategorija (šleperi i autobusi na sprat sa dodatkom za prtljag): 24,4366 dinara po pređenom kilometru

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...