Vučić: Ne postoji nikakav podzemni prolaz u RTS

226

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je u utorak veče u Radio-televiziju Srbije (RTS) ušao na isti ulaz kao i prošli put kada je gostovao na RTS-u pre nekoliko meseci i da ne postoji nikakav podzemni prolaz u zgradu RTS-a.

„Na onaj koji su oni bili išarali, na taj isti ulaz sam ušao, kao i prošli put pre nekoliko meseci“, rekao je Vučić u Ženevi za televiziju Pink i dodao da je ušao na isti ulaz u RTS.

Vučić je kazao da je „sve okej“ da studenti čekaju predsednika Srbije da mu postave pitanje i upitao šta studiraju funkcioneri Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i Marko Bastać, kao i lider Dveri Boško Obradović.

„Šta studira onaj narkoman Branko Miljuš“, upitao je Vučić o funkcioneru Stranke slobode i pravde koji je bio ispred RTS-a to veče i upitao šta studiraju „batinaši sa Karaburme“.

On je upitao opoziciju da li će „izigravati lažne žrtve ili će početi da biju kao što je rekao Siniša Kovačević“ i dodao da u Srbiji „niko ne može da bije“.

„Jer mi vas tolerišemo i čuvamo kao malo vode na dlanu“, poručio je Vučić.

Dodao je da opozicija „zna gde joj je mesto“ i ocenio da istraživanja javnog mnjenja mogu da promaše od 0,5 do 0,7 odsto.

„Bravo majstori“, rekao je Vučić o skidanju transparenta sa njegovom slikom na auto-putu na Koridoru 10.

Vučić je najavio da će oko 25. decembra početi rušenje Infektivne klinike u Beogradu i najavio izgradnju nove.

„To je najružnija zgrada u Srbiji“, rekao je Vučić.

Govoreći o najavi lidera Samoopredeljenja i najverovatnijeg budućeg premijera Kosova Aljbina Kurtija da će uvesti mere reciprociteta, Vučić je poručio da „samo neka Kurti tera svoj posao“.

Vučić je izjavio večeras da građani „ne treba da se sekiraju“ povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike zbog kupovine ruskog naoružanja jer kako je rekao, vlasti Srbije vode odgovornu politiku.

On je u Ženevi, gde učestvuje na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, rekao da razume zašto neki u Srbiji šire takve priče „ne bi li uneli dozu nesigurnosti i straha“.

„Sve je to pomalo čudno ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas“, kazao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će vlasti Srbije „kao i do sada“, uspeti da reše sve eventualne nesuglasice sa američkim partnerima.

Direktor Radne grupe 231 Biroa za međunarodnu bezbednost i kontrolu naoružanja Stejt departmenta Tomas Zarzecki sastaće se sutra u Beogradu sa zvaničnicima srpske vlade „radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres“.

Kako je rečeno agenciji Beta u američkoj ambasadi, Zarzecki je na toj dužnosti već obišao šezdesetak država a u kratku unapred planiranu posetu Srbiji, dolazi u duhu bilateralne saradnje.

„Američki Kongres je doneo pomenuti akt (CAATSA) kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, mešanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije a smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odeljku 231 jeste da Rusija plati cenu za ovakve aktivnosti“, naveli su u ambasadi.

Na meti tih sankcija, kako je rečeno, nisu druge države, niti se one uvode sa namerom da podrivaju vojne sposobnosti američkih partnera već su usmerene protiv Rusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za današnju Politiku da će Tomas Zarzecki imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija.

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Po pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale nakon vežbe vojski Srbije i Rusije „Slovenski štit“ krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi „S-400“ i „pancir S“.

Izvor Danas Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...