Handke otkrio istinu o pasošu SRJ i državljanstvu

145

Austrijski nobelovac Peter Handke izjavio je za „Večernje novosti“ da nije imao jugoslovensko državljanstvo, a da je jugoslovenski pasoš dobio da bi putovao.

“Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao”, rekao je Handke za “Večernje novosti”, reagujući na pisanje portala Intersept da je 15. juna 1999. godine dobio pasoš SR Jugoslavije.

Istovremeno su se u medijima pojavili navodi da bi Handke time mogao da izgubi austrijsko državljanstvo.

„Ko to kaže?!“,  upitao je Handke, iznerviran najnovijim uznemiravanjima u trenutku dok piše govor za uručivanje Nobelove nagrade 10. decembra u Stokholmu

“Ko dobrovoljno stiče strano državljanstvo gubi time, u osnovi, austrijsko državljanstvo. Da se ne bi izgubilo austrijsko državljanstvo potrebno je, pre uzimanja drugog pasoša, pisanim putem zatražiti dozvola i dobiti odobrenje”, objasnilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije.

Navedeno je da se trenutno istražuje da li je Handke tražio takvo odobrenje, ali, kako dodaje “Esterajh”, sa velikom verovatnoćom to nije bio slučaj.

„Intercept“ između ostalog navodi da je Handke jugoslovenski pasoš dobio u Ambasadi SRJ u Beču, kao i da nije moguće iz dostupnih stranica Handkeovog pasoša da se utvrdi da li je takođe uzeo jugoslovensko državljanstvo zajedno uz svoje austrijsko, ali da u pasošu u rubrici nacionalnosti stoji „Jugosloven“.

Sajt, koji je poznat po objavljivanju Snoudenovih otkrića, piše i da dobijanje pasoša Jugoslavije, kao i bilo koje druge zemlje, nije jednostavan proces. Ističe se da su samo jugoslovenski državljani mogli da ga dobiju, osim diplomatskog, što sa Handekom nije bio slučaj. Ali, takođe se naglašava da je u to vreme hiperinflacije i sankcija režim mogao lako da zaobiđe zakon i dodeli mu pasoš bez državljanstva.

„Intercept“ navodi i reči nekadašnjeg portparola Salcburškog muzičkog festivala Hansa Vidriha, od koga je Handke iznajmljivao kuću i kome je dao brojne predmete, i koji se jednom raspitivao kod Handkea zašto je uzeo jugoslovenski pasoš.

Pisac je, kako se ističe, rekao da je pasoš tražio da kao stranac ne bi plaćao skuplje hotele tokom svojih boravaka u Srbiji. „Intercept“, međutim, piše da za strance nisu postojale više cene hotelskog smeštaja.

Istraživački sajt podseća i da je Handke svojevremeno isticao da je „njegovo mesto u Srbiji dok NATO kriminalci bombarduju“, a u vezi s njegovim poreklom, navodi se i da mu je majka bila Slovenka.

Naglašava se i da se za postojanje pasoša saznalo kada je Austrijska nacionalna biblioteka 2015. godine kompletirala arhivu sa tekstovima i fotografijama u vezi s Handkeovim životom. Među 16 sličica bile su i dve sa njegovim jugoslovenskim pasošem, iz Vidrihove kolekcije. „Intercept“ piše da su one u međuvremenu sklonjene.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije je istaklo da će detaljno istražiti slučaj Handkea.

 

Izvor Večernje novosti
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...