Kruševljani zabrinuti zbog neprijatnih mirisa iz „Bin komerca“

108

Žitelji Kruševca negoduju zbog smrada hemikalije „ksantata“ koja se proizvodi u „Bin komercu“.

 

Pored „ksantata“ koji se koristi u rudnicima za izdvajanje obojenih metala iz rude, „Bin komerc“ u pogonu u Kruševcu proizvodi i „hipohlorit“, a radi i na „utakanju hlora“.

U toj firmi koja posluje u delu nekadašnje HI „Župa“, agenciji Beta je rečeno da će problem do 15. novembra biti rešen, ali da građani ne treba da brinu jer su „svi parametri zagadjenja vazduha znatno ispod dozvoljenih vrednosti“.

Kruševački Štab za vanredne situcije je razmotrio taj problem i u četvrtak naložio preduzeću „Bin komerc“ da do 15. novembra dostavi izveštaj o završetku „postrojenja za redukciju neprijatnih mirisa“.

Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine je posetila to preduzeće i nedavno dostavila obaveštenje Ministarstvu Srbije za zaštitu životne sredine, odnosno republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, „kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti“.

Nekadašnja Hemijska industrija „Župa“ je 1980-ih godina, sa 20 hiljada tona godišnje, bila najveći svetski proizvodjač „ksantata“.

Proizvodnja „ksantata“ je tu obnovljena 2013. godine i mesečno se proizvodilo po oko 150 tona , a pošto je taj deo „Župe“ 2018. godine kupio beogradski „Bin komerc“, proizvodnja je duplirana na tri do četiri hiljade tona godišnje.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...