Ostavka zbog poskupljenja struje, cenu “pogurali zeleni kilovati”

158

Član Saveta za zaštitu potrošača u „Elektroprivredi Srbije” Jovan Jovanović podneo je ostavku na ovo mesto, jer je za decembarsko poskupljenje električne energije od 3,9 odsto saznao iz medija, budući da je ova odluka doneta bez mišljenja Saveta u kojem sedi, piše Politika.

“Savet nije bio upoznat ni sa planom za povećanje cena električne energije, a kao razlog za poskupljenje navedeno je da cena električne energije nije povećavana već dve godine. Kao da postoji bojazan od zastarevanja cene. Uostalom, ni to nije tačno, jer je uvođenjem akcize struja poskupela za 7,5 odsto, a u avgustu je uvedena i naknada za unapređenje energetske efikasnosti po svakom kilovatu struje, što građani već uveliko plaćaju”, kazao je Jovanović za „Politiku”.

On je u obrazloženju ostavke naveo i da je neprihvatljivo upoređivanje cene električne energije sa cenama u zemljama Evropske unije bez istovremenog upoređivanja zarada, jer prema poslednjem istraživanju Eurostata, u odnosu na kupovnu moć, potrošači u Srbiji plaćaju električnu energiju isto kao potrošači u Francuskoj, a više u odnosu na Finsku i Švedsku.

„Zbog svega navedenog podnosim neopozivu ostavku na članstvo u savetu jer ne dozvoljavam zloupotrebu svog imena u telima koja imaju veliku odgovornost, a u suštini postoje samo na papiru”, navodi se u ostavci upućenoj v. d. direktora EPS-a Miloradu Grčiću.

Vešću da struja poskupljuje za 3,9 procenata od decembra, kad je potrošnja najveća zbog grejne sezone, slava i Nove godine, nije bio iznenađen samo sada već bivši član saveta, već je iznenadila i domaćinstva u Srbiji, budući da je ih ministar finansija Siniša Mali još od maja ove godine uporno ubeđivao da ne treba da brinu zbog povećanja cene struje.

“Poskupljenje struje je bila tema s MMF-om, ali jasno smo stavili do znanja da o tome ne razgovaramo, niti ima potrebe, tako da je MMF to prihvatio”, rekao je Mali u maju ove godine.

Šta se to promenilo od maja do novembra, tim pre što je EPS u međuvremenu potvrdio „Politici” da i s minimalnom cenom struje ima odlične rezultate poslovanja?

Kako „Politika” nezvanično saznaje, cenu struje su ovog puta pogurali zeleni kilovati, i to zbog otvaranja novih vetroparkova po Srbiji i povećanja kapaciteta.

Kako bi EPS zahvalio domaćim investitorima koji su u gradnji vetroparkova videli unosan biznis pa ih naveliko grade i isporučuju zelenu energiju, ovo javno preduzeće ima obavezu da im samo za ovu godinu po tom osnovu plati osam milijardi dinara. Naredne godine duplo više – 16 milijardi, a pritom se ne dopušta povećanje fid-in tarifa, odnosno podsticaja za ovu zelenu energiju, koju inače plaćaju svi građani Srbije preko računa za struju. Reč je o naknadi za podsticaj obnovljivih izvora energije – trošak svih kupaca u Srbiji kojim se subvencioniše proizvodnja električne energije iz energije vetra, sunca, biomase, biogasa, kogeneracije, iz malih hidroelektrana.

Sredstva prikupljena po tom osnovu ne troše se direktno za izgradnju ovih elektrana, već za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Upravo je sve veći ulazak obnovljivih izvora energije, troškove prenosa te energije, ali i značajan rast cena struje na svetskom tržištu, ministar energetike Aleksandar Antić naveo kao razloge za poskupljenje kilovata.

Predsednik Nadzornog odbora u EPS-u prof. dr Branko Kovačević za „Politiku” kaže da nije logično da EPS još nije dobio dozvolu za vetrogeneratore, a da se oni daju privatnim investitorima, kojima onda svi poreski obveznici plaćaju tu struju preko računa. Ta struja se prodaje ne otvorenom tržištu, jer je za srpska domaćinstva preskupa. Većina zemalja EU je odavno ukinula ove podsticaje za zelenu energiju, što u Srbiji nije slučaj.

Januarski računi za struju neće biti uvećani samo zbog skupljih kilovata, već i pretplate za RTS od 255 dinara. Naime, TV taksa je početkom ove godine poskupela za 70 dinara – sa 150 na 220, a od 2020. godine će biti još 35 dinara skuplja.

Podsećanja radi, pre četiri godine bilo je najavljivano ukidanje TV taksa, ali su one, umesto toga, i dalje dodatni namet na budžet građana, piše Politika.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...