Zahtev PSG: MUP da objasni ko će upravljati kamerama za identifikaciju lica

87

Pokret slobodnih građana (PSG) uputio je danas Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) zahtev da objasne građanima ko i kako će upravljati kamerama za identifikaciju lica u Beogradu, jer je, kako su naveli, MUP dosad ceo proces nabavke kamera proglasio za tajnu.

PSG je u saopštenju istakao da očekuju od nadležnih organa da objasne „ko i kako će upravljati ovim naprednim sistemom“, koji instalira kompanija Huavei (Huawei), „gde će se skladištiti podaci prikupljeni na ovaj način, kako će se koristiti, ko će imati pravo da pristupa istim, koliko dugo će se čuvati i kako će se uništavati prikupljeni podaci“.

„Prema navodima kompanije Huavei, ovom opremom (Safe City systems) opremili su 230 gradova širom sveta. MUP je, do sada, ceo proces nabavke kamera proglasio za tajnu, tako da do sada građani o celoj proceduri, koja se implementira u njihovo ime, ne znaju ništa“, navedeno je u saopštenju.

Pokret je saopštio i da je Huawei naveo da se video materijali i dobijeni podaci čuvaju „na naprednom uređaju kompanije za skladištenje podataka pod nazivom ‘OceanStore'“, koji, kako su naveli, „pruža veliki broj mogućnosti kao što su različite analize, analize podataka, analize velikih setova podataka (Big data)“ dok je period zadržavanja dobijenih podataka ograničen do jedne godine.

PSG je ocenio da postoji opravdana sumnja da podaci prikupljeni preko ovakvog sistema mogu biti zloupotrebljeni.

Pokret je naveo da zahteva od MUP-a da građanima dostavi odgovore na postavljena pitanja i da detaljno objasni „ceo proces implementiranja naprednog sistema kamera u Beogradu i Srbiji“, koji se postavlja u ime „veće bezbednosti građana i novcem svih građana“.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...