Izvestilac EP za Srbiju: Opasno menjati pravila pristupanja EU

84

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su predlozi kojima bi se menjala pravila pristupanja Evropskoj uniji opasni i da potkopavaju verodostojnost procesa pridruživanja, prenosi RTS.

On je u intervjuu Pobjedi odbio ideju da Brisel zemljama koje žele da postanu deo Unije na sledećem samitu EU–Zapadni Balkan, narednog maja, „servira“ nova pregovaračka pravila, prema kojima bi se kandidatima umesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva, odnosno ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Predloge bi na sednici Saveta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, trebalo da iznesu predstavnici Francuske, a Bilčik ističe da pravila proširenja ne bi trebalo da budu promenjena u vreme dijaloga sa zemljama kandidatima.

„Ne vidim alternativu punopravnom članstvu u EU za naše partnere na Zapadnom Balkanu. Smatram da su svi drugi predlozi opasni. Oni potkopavaju i političke i tehničke aspekte, kao i ukupnu verodostojnost procesa pridruživanja“, rekao je Bilčik.

Izvor RTS
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...