Jaz u primanjima – u policiji prosečne plate dostižu 79.000 dinara

121

Prosečna primanja po zaposlenom u policiji (neto plata plus dodaci) u 2019. dostižu oko 79.000 dinara, procene su Fiskalnog saveta, piše Nova ekonomija.

To je je 25% više nego što u proseku primi zaposleni u obrazovanju, 30% više nego zaposleni u zdravstvu i čak 40% više nego što primaju zaposleni u drugim delovima državnog sektora, navodi se u analizi Strateške preporuke za budžet i fiskalnu politiku u 2020.

Primanja u Ministarstvu odbrane u 2019. biće oko 70.000 dinara – 10% veća u poređenju s obrazovanjem, 15% u odnosu na zdravstvo i 25% u odnosu na ostale segmente opšte države.

Jaz u primanjima u poređenju sa sektorom bezbednosti biće ublažen samo u zdravstvu, pošto su lekari i medicinski tehničari jedini dobili povišicu veću od 9%.

Fiskalni savet je više puta upozoravao da se prethodnim povećanjem zarada favorizuje sektor bezbednosti i da su razlike u primanjima u odnosu na druge sektore izrazite jer do danas nisu napravljeni platni razredi – da za isti posao, svi zaposleni u državi primaju istu platu.

Kako navode u ovoj instituciji, za 2020. su povišice ponovo određene arbitrarno, po pripadnosti određenom ministarstvu, a ne na osnovu ekonomskih analiza i kriterijuma.

Zaključuju da zbog nepovoljnih odnosa u platama država ostaje nemoćna pred izraženim odlivom stručnog i visokokvalifikovanog kadra iz javnog sektora.

Izvor Nova ekonomija
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...