Predsednik Srbije: U Albaniju i Severnu Makedoniju samo s ličnom kartom

132

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili „veoma dobri“ i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, a putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može se očekivati do Nove godine.

To su tektonske promene koje će uticati na privlačenje direktnih stranih investicija, jer ulagači žele stabilnost i veliko tržište, rekao je Vučić.

Kako je istakao, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove.

On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao „nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati strahovito dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi“.

Namera je, kako je rekao Vučić, da „ako uđete na aerodrom u Beogradu, da vam ne trebaju posebna dokumenta za Albaniju, niko vas neće pitati za papire, da bude što manje papira, što manje problema na granicama. Kad sletite u Skoplje, mi vas više ne pitamo kako ste tamo došli, možete u Beograd ili Tiranu, to je neka vrsta „mini šengena“.

On je najavio da će tri zemlje moći da zajedno kreiraju turističke rute, da neko može da obiđe Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Ohrid ili Drač, u jednom mahu, što je, dodao je, posebno atraktivno za azijske turiste.

Predsednik Srbije očekuje pritiske zbog ovakvih odluka, iako su to bili proklamovani ciljevi „Berlinske konferencije“, i sada „radimo sve što je tražila EU, samo sami“.

Očekuje, kaže, da će napadi biti najrazličitiji i iz regiona uz različita politička opravdanja, kao i napade iznutra, ali dodaje „da ga je baš briga šta će ko da kaže jer zna da je to dobro za ljude u Srbiji“.

Zahvalio je Amerikancima za podršku ovom projektu, a podršku će kaže zatražiti i od francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Trojni sastanak u Ohridu nastavlja se danas, a razgovorima će se pridružiti i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Uoči sastanka čelnika Zapadnog Balkana Zaev, Vučić i Rama utvrdili su „deklaraciju sa spiskom prioriteta i mera za unapređenje regionalne saradnje“.

Osnova deklaracije je saradnja, zajedničko angažovanje i eliminisanje svih prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala kao doprinos građanima svih zemalja u regionu u postizanju zajedničkog krajnjeg cilja punopravnog članstva u EU“, saopšteno je u Skoplju.

Vučić: Ništa bolje nismo smislili prethodnih 30 godina

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...