Šarčević najavio posebna odeljenja za istoriju i geografiju u gimnazijama

112

Gimnazijsko obrazovanje u Srbiji od sledeće školske godine postaće bogatije za još dva smera namenjena darovitoj deci koja će moći da se upišu u specijalizovana odeljenja za istoriju i geografiju, piše Politika.

Kao sledeći krupan korak reforme gimnazijskog obrazovanja ovu novinu je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Stručni timovi već uveliko pripremaju planove i programe nastave i učenja za buduće srednjoškolce naklonjene izučavanju istorije i geografije.

U taj posao uključeni su znalci i saradnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta.

“Pre dve godine smo počeli reformu gimnazija, a pre toga ozbiljne reforme gimnazijskog obrazovanja nije bilo. Za nadarenu decu imali smo specijalizovana matematička odeljenja u više gimnazija, ne samo u Matematičkoj kojom se svi ponosimo. Bilo je i filoloških odeljenja za talente van filoloških gimnazija, ali u skromnom obimu. Uveli smo informatička i odeljenja za fiziku u gimnazije. Specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju ove godine su postala realnost, sve njihove kabinete smo opremili mikroskopima i instrumentima za eksperimentalni rad”, naveo je ministar.

“Sada je došao red i na predmete koji čine opšteobrazovni koncept gimnazija, a to su istorija i geografija. Sledeće godine imaćemo specijalizovana odeljenja iz tih predmeta”, objasnio je Šarčević.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...