Kupovina navodnih priznanja sa Oksforda sve popularnija među lokalnim funkcionerima u Srbiji

170

Kupovina priznanja, među kojima dugi niz godina dominira nagrada „European business assembly“ (EBA), navodno sa Oksforda, a koja zapravo nema nikakve veze sa prestižnim univerzitetom, sve je popularnija među lokalnim funkcionerima u Srbiji.

Svake godine se pojavi poneka lokalna samouprava u Srbiji kojoj EBA dodeli nagradu, a prema pisanju britanskog „Tajmsa“, reč je o lažnim priznanjima koja koštaju od 3.000 do 11.000 funti, u zavisnosti od toga koju nagradu želite, piše „Blic“.

Kako prenosi taj list, poslednji u nizu nagrađenih lokalnih funkcionera je Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja. Na ceremoniji koja je pre mesec dana održana u Kanu EBA je Đurovića proglasila za najboljeg menadžera. Njemu je u konkurenciji od više od 50 odabranih kandidata iz celog sveta nagrada dodeljena za „izuzetan doprinos u razvoju lokalnih samouprava“, ali i za „najveće investicije proteklih godina“.

Đurović nije jedini, jer skoro svake godine neka lokalna samouprava dobije nagradu. Prošle godine ista nagrada uručena je predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću. Pre dve godine EBA je priznanje dodelila Knjaževcu, pre četiri Smederevu, pre sedam Beogradu.

„Mislim da je priznanje na mestu. Jer su reči o Srbiji i Vrnjačkoj Banji bile toliko pohvalne. Među 95 zemalja, da izaberu baš vas. Imponuje. Platili smo 980 funti. U tu cenu ušli su večera i koktel, kao i promo film o Vrnjačkoj Banji koji je prikazan prisutnima“, rekao je Đurović za „Blic“, navodeći da će kada dobiju poziv za proglašenje top destinacije u jugoistočnoj Evropi uplatiti kotizaciju i učestvovati.

On kaže da ne bi ni znao za EBA da Vrnjačka Banja nije dobila poziv da učestvuje.

„Platili smo samo put i smeštaj. Na ovakvim manifestacijama se inače plaćaju kotizacije, ali iznose od 9.000 ili 11.000 funti koje pominjete nismo platili. Pitajte organizatore zašto smo baš mi izabrani. Ali znam da su nagrade ranije dobijale mnoge renomirane firme iz Srbije. Kada je reč o turističkim mestima, i Budva i Kotor su ranije dobijali istu nagradu“, naveo je Đurović.

A poenta i jeste upravo u tim pozivima. EBA šalje elektronske poruke privrednicima i bogatim pojedincima u zemljama u razvoju, čestitajući im na nominaciji za nagradu. Od onih koji izraze interesovanje, zatim zatraže da plate po nekoliko hiljada funti za nagradu, nakon čega ih pozivaju na ceremoniju dodele.

„Tačno je da smo platili iznos od 187.000 dinara. To su bili troškovi koji su se odnosili na izradu priznanja sa amblemom. Troškovi puta su posebno plaćeni. Pored nas, nagrade za region atraktivan za nove investicije primili su te godine i iz Hrvatske i Letonije“, rekao je za „Blic“ Branislav Josifović, šef kabineta predsednika opštine Knjaževac, koji je nagradu primio 2017. godine u Lucernu.

Nagradu EBA u kategoriji „Najbolji gradovi“ 2012. godine dobio je Beograd. Tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas je na ovom „međunarodnom samitu“ dobio i nagradu za menadžera godine.

Mediji u Britaniji su, međutim, otkrili da se zapravo radi o organizaciji kod koje se nagrade mogu kupiti po cenama od 3.000 do 11.000 funti i koja nema nikakve veze sa Oksfordom.

„Možemo da potvrdimo da Evropska poslovna skupština nije povezana ni na jedan način s Univerzitetom u Oksfordu. Nemamo dalje komentare o ovoj kompaniji“, naveli su prošle godine sa ovog univerziteta.

Prema saznanjima medija iz Britanije, tim biznisom upravljaju Ivan i Anton Savov, otac i sin iz Ukrajine. Poslovni model EBA nije nezakonit jer, za razliku od univerziteta koji moraju biti akreditovani za dodeljivanje diploma, ne postoji zakon koji bi sprečio kompanije da dodeljuju ovakve nejasno definisane nagrade.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...