Novo istraživanje „Faktor plusa“: Veći procenat onih koji misle da će bojkota biti, samo je pitanje ko će sve učestvovati

328

Više od 60 odsto građana, od onih koji inače izlaze na izbore, nije za bojkot i tvrdi da će izaći na  glasanje, dok je „za“ 14 odsto i oni sigurno neće na birališta.

Njih 12 odsto podržava bojkot, ali još nije donelo odluku hoće li glasati, dok 11 procenata nije dalo odgovor.

Ovo pokazuje poslednje istraživanje agencije „Faktor plus“ koje „Blic“ ekskluzivno objavljuje.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za „Blic“ da je javnost većinski za izbore, kao da se rezultati ovog istraživanja poklapaju sa snagom stranaka.

„U tih 14 odsto su glasači Saveza za Srbiju, nešto od onih koji podržavaju Pokret slobodnih građana i još nekih manjih stranaka“, navodi Pejić.

On kaže da su u 12 procenata onih koji još nisu odlučili hoće li izaći na izbore ali podržavaju bojkot, uglavnom glasači koji su protiv vlasti, ali ne gaje prevelike simpatije ni prema opozicionim opcijama.

Na pitanje „očekujete li da bojkot uspe“, 60 odsto odgovorilo je negativno, 12 pozitivno, dok 28 odsto kaže da ne zna.

„To je subjektivna ocena ispitanika, budući da ni sami politički akteri, mediji ili analitičari, ne znaju šta znači uspeh bojkota. Svako vuče na svoju stranu i na kraju će tako i biti – bojkotaši će tumačiti da je bojkot uspeo, vlast da nije“, navodi on.

Na pitanje da li očekujete da će bojkota biti, 54 odsto ispitanika reklo je „ne“, 31 procenat „da“, dok 15 procenata „ne zna“.

„U odnosu na istraživanje koje smo radili pre nekoliko meseci, sada je, očekivano, veći procenat onih koji misle da će bojkota biti i to jeste gotovo izvesno, samo je pitanje ko će sve učestvovati“, objašnjava direktor „Faktora plus“.

Kada je reč o rejtinzima stranaka, ovog meseca nije bilo značajnijih promena u odnosu na istraživanje koje smo objavili početkom oktobra. Naprednjaci bi osvojili 52,8 odsto glasova, Savez za Srbiju nešto manje u odnosu na prethodno istraživanje – 10,3 odsto, socijalisti 9,7 odsto, koalicija Pokreta slobodnih gradjana i Stranke moderne Srbije 6,3. SPAS Aleksandra Šapića trenutno je na 4,1 odsto, PUPS na 3,6. Radikali bi imali 3,1 odsto, a „Metla 2020“, koalicija oko DSS-a, 2,4 odsto glasova.

„Pozicija SNS je i dalje dominantna, SzS je blago pao. Prednost naprednjaka je tolika da i sa i bez bojkota teško može nešto da se promeni. Treba baš nešto veliko da se dogodi, neka ogromna afera, mada je Vučić pokazao da elegantno amortizuje sve udarce opozicije. Ali ni to ništa ne mora da znači, jer u politici nikad nije gotovo – dok nije gotovo. Treba sačekati izbore, ali stvari trenutno ovako stoje“,- zaključuje Pejić.

On kaže da u istraživanju rejtinga nema većih promena.

„Radikali su blago pali. To je verovatno zato što ih nema u medijima ili možda i zbog aktivnosti Srpske desnice“, navodi Pejić za „Blic“.

Na izbore bi sigurno izašlo 46 odsto građana, 37 ne bi, a 17 odsto još ne zna.

Istraživanje je rađeno telefonom od 2. do 8. novembra, a učestvovalo je 1.200 ispitanika iz centralne Srbije, odnosno bez KiM.

Kada je reč o rezultatima bojkota, više od polovine anketiranih kaže da će o posle izbora biti kao i do sada, 22 očekuje „još jaču vladavinu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke“, a 16 procenata očekuje njihovo slabljenje. Osam odsto kaže da će bojkot označiti kraj vladavine Vučića i njegove stranke.

„Ogromna većina misli da se teško mogu uzdrmati Vučić i SNS, a onih osam odsto koji očekuje da će bojkot označiti Vučićev kraj, više se nada nego što u to veruje“, objašnjava Pejić.

Izvor Blic
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...