Vučić: Francuska i Evropa žele najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine

87

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je inicirao francuski predsednik, da „nema sumnje da Francuska i Evropa hoće da imaju najvažniju ulogu u pregovorima Beograda i Prištine, poštujući i Amerikance i Ruse“, prenela je TV N1.

„To je i Makron rekao misleći pre svega na sebe i na (nemačku kancelarku Angelu) Merkel“, rekao je Vučić i dodao da francuski predsednik Emanuel Makron smatra da je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine važno za stabilnost Balkana.

Vučić je rekao i da su dešavanja oko prebrojavanja glasova na kosovskim parlamentarnim izborima od 6. oktobra, odnosno to što su odbačeni glasovi Srba iz centralne Srbije, bila usmerena „da (Aljbina) Kurtija ubede da je to nešto rađeno protiv Srbije, a u stvari je urađeno protiv njega“.

„Sve na šta su navukli Kurtija neiskusnog, da pomisli da je to nešto protiv Srbije, da, da, trovanje, to su nam Srbi uradili, a to su sve protiv njih (pokreta Samoopredeljenje) uradili“, rekao je Vučić u Parizu.

On je dodao da mogućnost dolaska na vlast u Prištini druge koalicije, a ne one koju bi predvodio Kurti, znači da su „takve igranke u toku i to naravno da veliki igrači iz sveta igraju, gledajući sa kime mogu lakše da se dogovaraju“.

Vučić je ponovio da nastavka dijaloga sa Prištinom neće biti bez ukidanja taksi na robu iz Srbije.

Predsednik Srbije rekao je u intervjuu za Prva TV da je tema iznenadnog sastanka koji je danas inicirao predsednik Francuske Emanuel Makron sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem nastavak dijaloga (Beograda i Prištine) na kome su se obe strane izjasnile da su za nastavak dijaloga, ali da zbog čekanja na formiranje kosovske Vlade nije realno očekivati da se dijalog nastavi pre januara naredne godine.

Vučić je u Parizu rekao da će se nakon formiranja Vlade Kosova videti ko će formirati tu vladu i kada će se videti i „šta su želje i da li neko želi kompromis, šta su ciljevi a šta mogućnosti“.

„Od 2008. godine oni imaju samo jedan stav, da svi priznaju njihovu nezavisnost. Rekao sam (na sastanku sa Makronom i Tačijem) da stvari nisu tako ružičaste za njih, da Srbija ima svoj interes i da neće pristati na ultimatum“, rekao je Vučić.

On je rekao da „ničim nije nezadovoljan na tom sastanku, već da misli da su određene stvari dodatno objašnjene predsedniku Makronu“, navodeći da sa francuskim predsednikom „može da se iskreno razgovara“.

Vučić je rekao da je Makron zainteresovan za balkanske zemlje kao buduće članice EU ali da „pre toga želi da postavi neka nova pravila za samu Evropsku uniju“.

„On govori iskreno, otvoreno, ja volim taj pristup, znate na čemu ste. To što će neko da priča da je divno bajno a onda provedete 50 godina kao Turska čekajući taj pristup (EU). Sa Makronom možete da razgovarate na iskren način. Mislim da Srbiju doživljava kao veoma važnog partnera i kao najveću i najznačajniju zemlju zapadnog Balkana i u smislu evropske bezbednosti“, kazao je Vučić.

Izvor Beta
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...