Uskoro gašenje okretnica u centru Beograda? Počela izgradnja nove trolejbuske mreže

173

Izvođač radova uveden je u posao izgradnje trolejbuske mreže do Dunavske ulice krajem oktobra, i u toku su pripremni radovi, piše Politika.

Kako navode u Direkciji za građevinsko zemljište, za izgradnju trolejbuske kontaktne mreže do Dunavske ugovor je zaključen sa grupom ponuđača „ATM BG“, „Bauvesen“, „Elnos BL“ i „DC Energokop“. Neto vrednost ugovorenih radova je nešto više od 346 miliona dinara, a rok za završetak radova je 180 dana.

U Direkciji kažu kako pripremni radovi podrazumevaju izgradnju nove ispravljačke stanice na uglu Cvijićeve i Draže Pavlovića. Takođe, planira se i izgradnja oko dva kilometra kontaktne mreže, trasom ulica Cvijićeva – Venizelosova – Gundulićev venac, Žorža Klemansoa i Dunavska.

„Na ovom potezu biće rekonstruisane i tri raskrsnice da bi se omogućilo odvijanje planiranog trolejbuskog saobraćaja“, dodaju u Direkciji.

Drugi posao koji se tiče uređenja trolejbuske mreže podrazumeva izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na kontaktnoj mreži u Nemanjinoj ulici do Slavije i na mreži od Depoa do Žorža Klemansoa duž Gundulićevog venca.

Ugovor za ovaj posao zaključen je sa grupom ponuđača „D.C. energokop“, „ATM BG“, „Intergradnja kop“ i „Geoexp“. Vrednost ovih radova je oko 91.940.000 dinara, a rok za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova je takođe 180 dana.

„Izvođač je u septembru uveden u fazu projektovanja. Predmet ugovora je projektovanje i izgradnja napojnog kabla od oko četiri kilometra, koji će iz postojećih trafoa snabdevati ispravljačku stanicu u Cvijićevoj i omogućiti funkcionisanje trolejbuske mreže. Jedan deo napojnog voda biće projektovan i položen trasom od Omladinskog stadiona do ispravljačke stanice u Cvijićevoj, dok će drugo napajanje biti sprovedeno u saobraćajnim površinama od Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” do ispravljačke stanice“ objašnjavaju u Direkciji.

Osim napajanja ispravljačke stanice u Cvijićevoj, u okviru ovog ugovora projektovaće se i izgraditi oko 200 metara nove trolejbuske mreže duž Gundulićevog venca, kao i kontaktna mreža u Nemanjinoj ulici, između Trga Slavija i Kneza Miloša. Time će na raskrsnici Kneza Miloša i Nemanjine biti omogućena potpuna trolejbuska veza iz obe ulice.

Jedan od glavnih ciljeva nadležnih, jeste gašenje okretnica Studentski trg i Trg Republike, piše Politika.

Tender za uređenje novog terminusa u Dunavskoj je odavno završen, ali su problem imovinskopravni odnosi.

Izvor Politika
Možda Vam se takođe svidi:
Loading...